Vaše Věc: Stropnický chce zvyšovat vojenské výdaje. EU navzdory

22.02.2017 16:16

Ministr obrany Stropnický se opět nechal slyšet, že Česká republika by do roku 2025 zvládla dávat na obranu dvě procenta HDP. Tentokrát to uvedl na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Předseda Evropské komise Juncker tamtéž uvedl, že by Evropa neměla podlehnout tlaku USA na zvyšování výdajů na obranu a měla by své peníze utrácet účelněji.

Vaše Věc: Stropnický chce zvyšovat vojenské výdaje. EU navzdory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Já jsem pevně přesvědčen, že jsme schopni splnit to, co jsme slíbili na začátku působení této vlády, to znamená 1,4 % v roce 2020. A to postupné navyšování do roku 2025 na ta dvě procenta je reálné a je reálné v tom smyslu, že se ten rozpočet dá efektivně vstřebávat,“ uvedl M. Stropnický.

Je třeba připomenout, že závazek platit na obranu 2 % svého HDP zatím plní pouze pět států NATO: USA, které dávají na obranu 3,61 %, Řecko, které vydává 2,38 %, Velká Británie dává na obranu 2,21 % svého HDP, Estonsko s 2,16 % a Polsko, které na obranu dává 2 % HDP.

Spojené státy samozřejmě výdaji na obranu podporují americkou ekonomiku a i D. Trump se před prezidentskými volbami vyjádřil, že chce výdaje na obranu zdvojnásobit, a po volbách uvedl, že armáda je důležitější než vyrovnaný rozpočet. Řecko vytrvale zbrojilo proti svému partneru z NATO, Turecku, a v jakém je nyní finančním stavu, vidíme. Velká Británie má s USA zcela speciální vztahy, a tomu se také dají připisovat vysoké britské výdaje na zbrojení. Estonsko a Polsko vytrvale zbrojí proti Rusku a je otázkou času a rozumu politických představitelů Polska a Estonska, zda (či kdy) se tyto dvě země divokým zbrojením a růstem tempa vojenských výdajů vydají „řeckou“ cestou.

Rozpočet českého ministerstva obrany poroste do roku 2020 každoročně, počínaje letoškem, o deset procent. Z roku 2016 na letošek se zvýšil ještě o více než deset procent na 52,5 miliardy korun.

USA tlačí na Evropu, aby zvyšovala vojenské výdaje

Pokud by česká ekonomika rostla do roku 2015 průměrným tempem 2,5 % HDP, byla by 2 % HDP v roce 2015 zhruba 114,6 miliardy korun. V roce 2020 bude při každoročním nárůstu rozpočtu ministerstva obrany jeho rozpočet zhruba 69,88 miliard korun. To znamená, že následujících pět let by rozpočet ministerstva obrany musel průměrně každoročně vzrůstat o více než deset procent, protože při každoročním nárůstu o deset procent bychom se v roce 2025 dostali na částku 103,3 miliardy korun: a to je stále ještě o téměř deset miliard méně, než kolik budou v roce 2025 2 % českého HDP. Tempo růstu českých vojenských výdajů by se tedy podle toho, co už po několikáté zopakoval M. Stropnický, mělo v letech 2020 – 2025 ještě zostřit.

Toto Stropnický (neatakován žádnou z vládních, ale ani žádnou z parlamentních stran, a naopak podporován) prosazuje v době, kdy Jean-Claude Juncker hovoří o tom, že se Evropa nesmí spojenými státy nechat zatáhnout do zvyšování výdajů na obranu.

Na stejné konferenci, na které Stropnický hovořil o tom, že Česká republika může do roku 2025 zvýšit náklady na zbrojení až na 2 % HDP, hovořil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker o tom, že by Evropa měla odolat tlaku Spojených států na zvyšování armádních výdajů a uvedl také: „Pokud se podíváte na to, co Evropa dělá v obraně a zároveň v rozvojové a humanitární pomoci, vypadá její srovnání se Spojenými státy poněkud jinak. Moderní politika nemůže být jen o zvyšování výdajů na obranu.“

„Poselství“ Jeana-Clauda Junckera, publikované například agenturou Reuters, bohužel do českých mainstreamových médií příliš neproniklo. A není třeba široce rozebírat, proč tomu tak je. Česká mainstreamová média jsou přátelsky nakloněna Spojeným státům a Spojené státy tlačí na Evropu, aby zvyšovala vojenské výdaje, zejména proto, že valná část vojenského vybavení, které evropské státy nakupují, pochází ze Spojených států. Jak výhodné to leckdy bývá, je vidět například na nákupu neprůstřelných vest, o němž jsme na Vaší věci psali například zde.

V českém zájmu není vyhazovat peníze oknem

Pro připomenutí jde ve zkratce o to, že Česká zbrojovka Uherský Brod vyhrála zakázku na dodání 2291 neprůstřelných vest – ty chtěla dodat za 68 milionů korun. Nakonec však maskovací potisk látky vest od České zbrojovky nesplňuje jakýsi český bojový standard (s kterým americké nejsou nijak poměřovány), takže si armáda Zbrojovkou vyrobené vesty nepřevzala, a do hry se dostali Američané, kteří nabídli dodávku tisíce vest za 52 milionů korun. Na konci letošního roku ministerstvo obrany smlouvu o dodávce vest s Českou zbrojovkou definitivně zrušilo. Zbrojovka podle cen uvedených v médiích nabízela jednu vestu za 29 681 korun, Američané pak za 52 000 korun. Češi tedy jednu vestu nabízeli zhruba o 22 tisíc korun, resp. o 43 % levněji než Američané…

V českém národním zájmu však skutečně není vyhazovat oknem peníze na vojenské vybavení, rozuměj budoucí šrot, ať prezident Trump pronáší cokoli. A M. Stropnický by měl hájit v první řadě zájmy českých občanů, nikoli amerických zbrojařů. Od toho jsou tu jiní lidé než český ministr obrany. Smutné je, že Stropnickému nikdo z jeho vládních kolegů ani nikdo z poslanců neoponuje a všichni jeho návrhy na zvyšování vojenských výdajů ČR schvalují. Snad v ničem ve vládě a v Poslanecké sněmovně nepanuje taková shoda, jako právě v nutnosti navyšovat vojenské výdaje…

Ekonomicky nejsilnější státy Evropské unie tlaku amerických zbrojařů nepodlehnou. A jimi by se měla inspirovat i Česká republika, nikoli Polskem, Řeckem nebo Estonskem…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …