Vaše Věc: Větší angažmá Francouzů v Africe?

08.08.2016 19:23

Již dlouho před oficiálním zahájením předvolební kampaně, které připadá na 13. srpna, je v Gabonu v plném proudu kampaň k volbám nového gabonského prezidenta. Z jednokolových prezidentských voleb, které se uskuteční 27. srpna, vzejde nový prezident, který svůj mandát získá na 7 let.

Vaše Věc: Větší angažmá Francouzů v Africe?
Foto: pixabay.com
Popisek: Globalizace - ilustrační foto

Současný prezident Ali Bongo, který převzal funkci po svém otci Omarovi, jenž zemřel 8. 6. 2009, bude ve volbách usilovat o druhý mandát.

„V naší zemi zatím nehrozí nebezpečí islamismu, ale náš soused Kamerun tyto problémy má. Islamismus je velmi vážné nebezpečí, jež já, který jsem muslim, vůbec nepodceňuji. Velká většina obyvatel Gabonu i mnozí mí přátelé jsou křesťané,“ uvedl gabonský prezident.

Přistěhovalci v Gabonu tvoří 30 % obyvatel a většina z nich jsou muslimové. Gabon je lákal, protože je to bohatý stát. Přistěhovalci zde nedělají problémy, protože mají práci. Jako tak trochu všude, kazatelé džihádu by tyto muslimské přistěhovalce rádi přivedli na svou stranu. I z toho důvodu se velmi pečlivě kontroluje obsah pátečních kázání v mešitách. Islamismus je problém Evropy i Afriky.

Před rokem 2010 postihly ekonomiku Gabonu nejednou dopady velmi nízkých cen ropy, ale země naštěstí diverzifikovala své hospodářství tím, že byla vytvořena nová průmyslová odvětví. Díky tomu získali práci i mladí lidé. I přesto však Gabon musí urazit ještě dlouhou cestu, aby se zbavil své závislosti na ropném průmyslu.

Další bod se týká zemědělství. Půda v Gabonu je velmi úrodná a je třeba ji začít efektivněji využívat, tak aby se snížila závislost Gabonu na dovozu potravin. Nyní se do Gabonu dováží až 80 % potravin. Snížit potravinovou závislost má pomoci program „Jadérko“, který podporuje Gabonce, kteří se chtějí začít věnovat zemědělství. V současnosti je v rámci tohoto programu rozdělováno 200 tisíc hektarů půdy, aby bylo možné založit výrobní družstva. Každá rodina dostane zhruba 7 hektarů.

Stát lidem poskytuje zemědělská školení a také ručí za to, že odkoupí úrodu, kterou lidé vypěstují. Produkce zemědělského zboží musí odpovídat potřebám státu. Půda z programu nesmí být přeprodávána, což zabraňuje spekulacím.

Gabon se také podílí na výrobě palmového oleje. První sběr se konal minulý měsíc na plantážích v provincii Mouila, které jsou nejrozlehlejší v celé Africe.

„Naším zájmem je podpora soukromého podnikání. Jsme si vědomi toho, že funkcionáři jsou často špatnými správci podniků,“ uvedl prezident Bongo.

Role státu by měla spočívat ve vytvoření funkčního právního rámce a nastavení stabilního a spolehlivého právního prostředí pro soukromé podnikání. Prezident Bongo také uvedl, že francouzské firmy v Gabonu investují méně než jejich konkurenti, firmy z Asie.

Prezident Bongo převzal před sedmi lety Gabon ekonomicky ve velmi dobrém stavu, ale vývoj této země byl téměř dvacet let paralyzován politickým pnutím .

„Politické vášně nadále nemohou brzdit náš vývoj. Do čela úřadů, které jsem vytvořil, jsem dosadil mladé profesionály, které jsem vybral na základě jejich odborných kompetencí, loajality a důvěryhodnosti,“ uvedl prezident.

Tak jako ve Francii, i v Gabonu probíhají volby na základě volebního zákona. Současný prezident bude ve volbách svůj mandát obhajovat proti šesti dalším kandidátům. Na regulérní průběh voleb budou dohlížet pozorovatelé z EU.

Skupina frankofonních zemí není pro své členy ani tak silná, ani přínosná jako dříve. Při mezinárodních setkáních jsou šéfové frankofonních států daleko méně schopní spolupráce nežli jejich anglické protějšky. Hádky a osobní animozity jsou silnější než společný zájem. To blokuje pokrok v regionální integraci. Hlavní města frankofonních zemí jsou více ve spojeni s Paříží než mezi sebou. Gabon musí více diverzifikovat svůj zahraniční obchod.

Afričané projevili velkou předvídavost, když v roce 1964 v Káhiře vyjádřili souhlas s nedotknutelností hranic afrických států. To zabránilo, aby docházelo k bojům všude možně po Africe. V Súdánu tento princip nezafungoval a výsledek známe…

Z deníku Le Figaro

(zp)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…