Vaše věc: Legionáři, pro které je čest stát se Francouzi

22.07.2017 10:33

Pierre Grego, je zástupcem generála u vojenského guvernéra Paříže, který má za úkol uspořádání průvodů na Champs Elysées všech jednotek při svátečních příležitostech. Na konci přehlídkové kolony při francouzském státním svátku 14. července jdou vždycky legionáři. Tito legionáři, kteří slouží Francii, jsou, nevíme proč, vždy poslední v průvodu, vysvětluje důstojník legie.

Vaše věc: Legionáři, pro které je čest stát se Francouzi
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Od doby vzniku této elitní jednotky v roce 1831, která je jediná toho druhu na světě, se dá poznat podle zelených baretů a jednotné uniformy. Legie je také jediná, která vykročuje v rytmu (88 kroků za minutu), oproti 120 krokům za minutu klasických jednotek. Ještě jedna zvláštnost: zatímco všechny ostatní jednotky dole na Champs Elysées se čelem k prezidentovi republiky rozdvojují doprava a doleva u tribuny, legionáři jdou jako jedno tělo stejným směrem, podtrhuje velitel čtvrté jednotky.

Tento rok bude kráčet v průvodu 205 legionářů, z nichž 44 bude z různých zemí. Všichni patří ke čtvrté jednotce, škola legionářů se nachází ve městě Castel Naudary (okres AUD), kde se formuje každý rok 1300 – 1700 dobrovolníků. Většina přichází do Paříže napoprvé. Po dvanácti letech v legii Rus Sergej, 32 let, požádal o francouzské občanství a dostal ho. Bude mu předáno s velkou pompou v senátu z rukou velitele jednotky Gerarda Larchera. Plakal emocemi od doby, kdy se dozvěděl, že jeho žádost je přijata.

Od roku 1998 5217 legionářů obdrželo francouzské občanství, to je přibližně 200 lidí za rok. Přibližně 10 % mužů v legii žádá o francouzské občanství a někteří chtějí mít občanství současně své země i francouzské. Bylo by jednodušší řešení a to je sňatek s francouzskou. Ale není to příliš využíváno.

Pro legii, která čítá 8624 mužů ze 150 národností, mají pro získání občanství následující podmínky. První kritérium je dobrovolnictví. Voják dále musí mít za sebou alespoň 3 roky služby. Musí dokázat svou vůli k integraci a obdržet certifikát dobrého chování. Doba nezbytná pro získání občanství je mezi 18 – 24 měsíci. Co se týká zvládnutí francouzského jazyka, nechce se po nich více než 600 – 800 slov po čtyřech měsících působení ve formaci. Jejich motivace je často stejná: prestiž Francie a láska k zemi, které slouží a která jim dala vše. Všichni říkají, že je to čest pro ně stát se Francouzem a že pociťují velkou vděčnost.

V roce 1999 Francie přijala sedmý bod čestného kódu legionáře: „nikdy neopustíš ani mrtvé, ani zraněné“. Tento senátní zákon může urychlit přijetí francouzského občanství. Od roku 2000 devatenáct zraněných legionářů občanství ihned dostalo, a pokud jde o úmrtí během vojenské akce, celá rodina dostane okamžitě francouzské občanství a finanční vyrovnání. Od roku 1831 bylo zabito přibližně 38 tisíc legionářů v bojích a více než 40 tisíc bylo zraněno.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…