Vaševěc.cz: Ukrajinský cirkus jede dál

17.02.2016 19:12

Ukrajinská vláda pokračuje po včerejším nevyslovení nedůvěry Jacenukově vládě dál. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo pouze 195 poslanců, ale k pádu kabinetu byla potřeba nadpoloviční většina, tedy 226 ze 450 zákonodárců.

Vaševěc.cz: Ukrajinský cirkus jede dál
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Před hlasováním pak 247 poslanců vyjádřilo nespokojenost s prací vlády. Mnozí z nich však před hlasováním o nedůvěře opustili sál, aby vládě umožnili toto hlasování přečkat.

Samotný návrh na vyslovení nedůvěry vládě sice inicioval Blok Petra Porošenka, ale při samotném hlasování bylo v sále ze 136 poslanců této strany přítomno pouze 97. Poslanci Bloku Petra Porošenka jsou si jistě dobře vědomí, že by v případě nových voleb neměli u ukrajinských občanů zrovna oslnivou podporu. (Nehovoříme už ani o tom, že na začátku února se nechala slyšet ministryně Jaresková s tím, že na případné předčasné volby nemá Ukrajina ani peníze.)

Konflikt mezi ukrajinským prezidentem a premiérem, ale hlavně nezadržitelné směřování Ukrajiny do zcela neřešitelných hospodářských problémů, může pokračovat dál. Stále více Ukrajinců se podle německého Die Welt domnívá, že sliby z Majdanu nejsou splněny a že ze strany vlády je velmi nízká vůle bojovat proti korupci.

Je však otázkou, co by předčasné volby vyřešily. Prezident Porošenko se před časem nechal slyšet, že jako vhodného nástupce premiéra Jaceňuka vidí bývalého gruzínského prezidenta a v Gruzii stíhaného současného oděského gubernátora Saakašviliho.

Ten svou kompetentnost prokazuje takřka denně… Před pár dny se nechal slyšet, že by pro Ukrajinu bylo nejlepší, aby ukončila spolupráci s MMF. Doslova řekl: „Pro nás je ideální situace, kdyby zde MMF neexistoval.“

MMF totiž podle Saakašviliho neustále sleduje činnost vlády a nepříznivě ji ovlivňuje. Fakt, že pouze MMF nyní drží korupcí i boji na východě země naprosto zdevastovanou Ukrajinu nad vodou, Saakašviliho nijak netrápí. Prostě "ideální" nový premiér, který by svou novou zemi z krize jistě raz dva vyvedl… A to si bohužel opravdu myslí i obyvatelé Ukrajiny, jejichž většina si přeje, aby se novým ukrajinským premiérem stal právě Saakašvili…Zdá se, že Ukrajině nemůže být pomoženo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…