Vážná nehoda autobusů na dálnici u Brna. Desítky zraněných

17.07.2023 19:20 | On-line

Záchranáři zasahují u vážné nehody dvou autobusů na dálnici D2 u Brna. Zranilo se při ní šest desítek cestujících a zemřel řidič. Havárie se stala na třetím kilometru, dálnice však musela být uzavřena v obou směrech. Záchranáři aktivovali trauma plán, zasahují i tři vrtulníky.

Vážná nehoda autobusů na dálnici u Brna. Desítky zraněných
Foto: AUTODROM MOST
Popisek: Ambulance

Nehoda se stala na 3. kilometru ve směru na Brno poblíž Rebešovic. Zemřel při ní řidič jednoho z autobusů, jeho tělo vyprošťují hasiči. „V obou autobusech jsou desítky zraněných. Na místě pracují všechny složky záchranného systému. Komunikace je neprůjezdná,“ uvedli policisté na Twitteru.

V autobusech cestovalo podle hasičů asi 70 pasažérů, záchranáři ošetřili celkem 60 lidí. Třináct jich bylo zraněno těžce, 47 středně těžce a lehce.

„Na místě máme 26 výjezdových prostředků včetně tří leteckých záchranných služeb. Vypomáhají nám i ostatní kraje, Vysočina a Olomouc,“ popsala ředitelka záchranky Jihomoravského kraje Hana Albrechtová.

Záchranáři aktivovali trauma plán, což znamená okamžité zahájení činností potřebných pro zajištění neodkladné péče při příjmu většího počtu pacientů. „Trauma plán je aktivovaný v brněnských nemocnicích, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované jsou i fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové,“ vypočítala Albrechtová.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky, který je na místě nehody, byli již všichni lidé z autobusů vyproštěni a nyní zbývá dostat z autobusu zemřelého řidiče. Kvůli vyprošťování zatím nejsou na místo pouštěni novináři. Doprava je nadále uzavřena, říká mluvčí.

Zranění směřují do všech volných nemocnic v Brně i okolí, především do Fakultní nemocnice Brno, Úrazové nemocnice a Fakultní nemocnice u svaté Anny. Záchranka povolala i zálohy, aby byly k dispozici pro další pacienty se zdravotními potížemi nesouvisejícími s nehodou. Lidi, kteří vyvázli bez zranění, převezli hasiči do Brna.

„Několik zraněných jsme již přijímali. Letecky k nám transportovali jednoho intubovaného pacienta a otočilo se už i několik sanitek. Situace se každou chvíli může měnit. Jakmile jsme dostali avízo o situaci, sestavili jsme hned několik týmů a čekáme na příjem pacientů,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Dva pacienty dopravily vrtulníky i do Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Oba už jsou mimo ohrožení života. Další vrtulník k nám míří,“ informoval mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. „Dále jsme přijali jednotky pacientů, kteří podstoupili na chirurgii lehčí ošetření,“ doplnil.

Řidič mohl dostat infarkt

Podle mluvčího jihomoravské policie Bohumila Maláška byl na místě nehody zpočátku chaos. „Záchranáři navzájem spolupracují, přesné počty zraněných budou shromažďovat až posléze. Policie se nyní soustředí na zabezpečení místa havárie, poté bude následovat vyšetřování příčiny,“ uvedl.

Zdroj iDNES.cz uvedl, že podle jedné z vyšetřovacích verzí policie mohl mít jeden z řidičů zdravotní indispozici, například infarkt.

Další z policejních mluvčích, David Chaloupka, apeluje na řidiče, aby uvolnili záchrannou uličku.

„Aby mohly najíždět sanitky a odvážet zraněné, aby to všechno probíhalo hladce. Je tu velká kolona. S řidiči nejsou vyloženě problémy, ale může se stát, že někdo zazmatkuje. Tak prosíme, aby vydrželi, protože je opravdu potřeba, aby se pomoc dostala všem zraněným,“ požádal Chaloupka.

Ucpávají se i přilehlé tahy

Jeden z havarovaných autobusů patří společnosti Flixbus, na palubě bylo 35 lidí a dva řidiči. Její mluvčí Tomáš Beránek uvedl, že cestoval z Maďarska. „Podle vyjádření řidiče, se kterým jsme se dokázali spojit, do našeho autobusu zezadu narazil jiný autobus,“ uvedl Beránek. Autobus Flixbusu má poškozenou záď a vysypaná skla, která zasahovala asi do třetiny vozu.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) pro Českou televizi řekl, že v jednom autobuse seděli cizinci, pravděpodobně Indové.

S vyprošťováním pasažérů pomáhají i hasiči. „Vyhlášen je druhý stupeň poplachu. Posíláme na místo psycholožku,“ informovali na svém twitteru.

„Stojí tady vrtulník záchranářů a policie, asi čtyři nebo pět hasičských aut a nespočet sanitek. Vypadá to na hodně dlouho,“ popsal situaci jeden z řidičů v telefonátu pro Rádio Impuls.

„Byl jsem asi 100 metrů za nimi, zničeho nic jsem viděl jen obrovský oblak a dým, jak do sebe narazili. Řídil jsem, naštěstí jsem měl čas zareagovat. Vytáhl jsem vestu, lékárničku. A běžel za nimi. Pak už si to převzali záchranáři. Byl tu šrumec.“

Ve směru na Břeclav opouštějí řidiči dálnici na exitu Modřice a dále lze pokračovat přes Rajhrad a Blučinu zpět na D2. Ve směru na Brno vede objížďka po stejné trase, alternativně lze do Brna jet také přes Měnín a Chrlice.

Podle reportérky MF Dnes se v Brně ucpávají i přilehlé tahy, například D1 z Prahy na Ostravu nebo ulice Vídeňská ve směru na Mikulov. Situaci nepomáhá odpolední špička.

Sedmnáct hodin hrůzy

Desítky zraněných byly v minulosti i po nehodě trolejbusu a tramvaje, která se stala v roce 2019 v brněnské Křenové ulici. Jedna žena v tentýž rok zemřela a několik dalších lidí bylo zraněno při nehodě nákladního auta a autobusu ve Vídeňské ulici ve směru z Brna.

Největší hromadná nehoda v dějinách Česka se stala před patnácti lety na dálnici D1 u Řehořova. 20. března 2008 zde policie řešila 93 nehod, záchranáři zasahovali u 30 zraněných a celková škoda vyšplhala na 28 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…