Věra Aladzasová Přibylová: Přestěhování záchranné stanice hází klacky pod nohy úřednice magistrátu

11.12.2014 15:15

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata z pražských Jinonic našla nové působiště. Jde o tříhektarový areál poblíž Tuchlovic. Vše bylo na nejlepší cestě, než se do toho vložila úřednice pražského magistrátu. Krajské zestupitelstvo zatím vyškrtlo stěhování stanice z jednání.

Věra Aladzasová Přibylová: Přestěhování záchranné stanice hází klacky pod nohy úřednice magistrátu
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

Záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Praze - Jinonicích, která na jaře oslaví dvaatřicet let od svého vzniku, konečně svitla naděje na vyřešení problémů. Když se nedařilo sehnat náhradní prostory v Praze, zaměřili jsme se na Středočeský kraj. Tamní zastupitelé nám vyšli vstříc a nabídli k pronájmu velmi krásný tříhektarový brownfield poblíž Tuchlovic u Kladna. Areál sloužil jako středisko správy a údržby silnic, je v polích a přitom u silnice, jsou zde jak zděné a plechové stavby, tak volný prostor, dokonce rybníček a okolo plotu les. Uprostřed stojí stará cihelna s pětadvacet metrů vysokým komínem. Čtyři roky už je areál prázdný, ale zatím stále úplně nezpustl. Podle našich plánů by zde mělo vyrůst záchranné centrum CITES, které velmi vítá ředitelství České inspekce životního prostředí (ČIŽP), velký útulek pro bezprizorná, nechtěná, nalezená či osiřelá exotická zvířata, záchranná stanice pro zraněná divoká zvířata, expozice pro veřejnost a školy, školící středisko pro zájemce o chov takzvaných nebezpečných druhů zvířat a centrum praktické výuky pro studenty. Stavět chceme z evropského grantu a z peněz sponzorů. Kraji jsme slíbili, že po něm dotace žádat nebudeme. Velmi se těšíme na stěhování, konečně po dvaatřiceti letech v provizoriích budeme mít domov!

U krajských zastupitelů jsme se setkali vždy jen s vlídným a vstřícným přijetím. Jednání běží od loňského srpna, kdy jsem poprvé areál osobně viděla. Lze - li se zamilovat do nemovitosti, pak to přesně vystihuje můj stav. Zpočátku se věci zadrhávaly, ale po zvolení nového hejtmana Miloše Petery (ČSSD) šlo vše už dobře. 3.11., tedy asi před pěti týdny, záměr pronájmu za symbolické nájemné schválila Rada Kraje, respektive ho doporučila schválení zastupitelstvu. To zasedalo předevčírem, ale náš bod byl z programu vyřazen. Proč? Naprosto svévolně prý zasáhla úřednice pražského magistrátu, které se věc nijak netýkala. Naopak byla jednou z těch, kteří tlačili na naše vystěhování z pozemku současného. Údajně oslovila někoho z Rady Kraje e-mailem a varovala před tím nám cokoliv pronajímat. Radní samozřejmě musejí na podobné zprávy reagovat a věc prověřit. Semínko nedůvěry však už bylo zaseto a je možné, že z pronájmu nakonec sejde. Na dotyčnou úřednici jsme podali stížnost. Stále však doufáme, že se vše vysvětlí a jednání budou pokračovat. Všichni se k nám až dosud chovali velmi hezky a uznávali, že náš záměr je veřejně prospěšný a Kraj obohatí. Bojujeme tedy dál. Snad se podobné akty nepochopitelné zloby už opakovat nebudou! Prosíme všechny příznivce, aby nám i nadále fandili!

Věra Aladzasová Přibylová, vedoucí Záchranné stanice pro divoká a exotická zvířata
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Věra Aladzasová Přibylová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty