Viktor Vereš: Nechtěný průnik na setkání prezidenta s občany s krabicí

09.12.2015 11:31

Na setkání prezidenta s občany v Lovosicích 8.12.2015 jsem přijel kvůli zácpě (dopravní) pozdě.

Viktor Vereš: Nechtěný průnik na setkání prezidenta s občany s krabicí
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zemana na besedě se studenty v Ústeckém kraji

Chvíli jsem mezi skupinami policistů a ochranky hledal vchod. Do předsálí jsem vešel náhodou společně se skupinou asi policistů, kteří se radostně zdravili se skupinou policistů uvnitř. Prošel jsem nepovšimnut po schodech nahoru a poprosil jsem policistu, který stál u dveří do sálu, aby mne jako novináře (nesl jsem kameru a krabici se stativem) pustil. Ten se zeptal, zda mám průkazku, řekl jsem že ano, ale že spěchám, byl nervózní a v dobré vůli se zeptal civilisty uvnitř, zda mne může jako novináře pustit. Civilista ve světlém saku kývl (doufám, že z toho nebudou mít moc velký průšvih), a tak jsem se dostal bez jakékoliv kontroly i s velkou krabicí dovnitř.

Když mi bylo dáno slovo k otázce na prezidenta, krabici jsem všem ukázal - zkritizoval ochranku za nezkontrolování a položil otázku na presumpci neviny Konvičky a Ransdorfa - podle Cimrmana jsou maximálně sprostí podezřelí. Otázku i s odpovědí umístím co nejdříve na Youtube kanál pDNES.cz (youtube nabízí omylem idnes.cz - v prvním řádku trvejte na pdnes.cz).

Ochranka mne potom nesmyslně nechtěla pustit do prostoru, odkud ostatní novináři fotili prezidenta, ačkoliv jsem jim ukazoval průkazku PRESS. Po skončení besedy mne oslovil člověk z ochranky s tím, že mne zezadu sledoval, co to vyndavám z krabice, řekl jsem, že vzadu nemám oči, tudíž to nemohu potvrdit ani vyvrátit.  Muž v civilu menšího a širšího vzrůstu mne začal přesvědčovat, že mi krabice byla zkontrolována a i já jsem prošel kontrolou detektorem kovu. Jako novinář takovou kontrolou procházím často a tudíž jsem se nenechal přemluvit, že jsem prohlédnut byl.

Dále jsem řekl: Myslím si, že jste měli  zkontrolovat alespoň krabici už před vstupem do sálu. A že si z toho, doufám, vezmou poučení. Tajný nebo pořadatel mi důrazně a temně řekl, abych si z toho poučení vzal já. Ten tón i věta byly stejné, jako když jsem se v metru zastal a tím zachránil turistu před okradením od skupiny asi pěti kapsářů - ti mne potom obstoupili a požadovali, abych to již nikdy nedělal a vzal si z toho poučení... Těm jsem rád slíbil, že si z toho poučení vezmu.

Tajného nebo pořadatele jsem se naopak naštvaně zeptal, co je vlastně zač - sdělil, že místní náhodný divák.  Nenatočil jsem si jej ani nevyfotil, abych mu nekazil případnou další kariéru tajného...

Na další besedě s občany v Lounech mne kontrolovali pečlivě, za což jsem je hned pochválil a usmíval se jim do kamery, nahoru do sálu mne však nepustili, že nestačí novinářská průkazka, ale musel bych mít akreditaci. Potom mne oslovili z ochranky a tvrdili, že jsem prý nemohl v Lovosicích vejít hlavním vchodem, protože jinak bych byl zkontrolován a měl bych lísteček.  Trval jsem na tom, že jsem vešel hlavním vchodem a ať se podívají na záznamy kamer. Člen ochranky však stále trval na tom, že to není teoreticky možné. Druhý člen ochranky nás natáčel ze vzdálenosti jednoho metru na videokameru. Tak jsem odpověděl, že to možná teoreticky možné není, ale prakticky po začátku programu to možné bylo.

Člen ochranky pořád trval na tom, že jsem hlavními dveřmi nepřišel, trochu netrpělivě jsem se jej tedy zeptal, jak jsem se tam tedy dostal - zda oknem do 1. patra nebo jak? (To by mi přišlo jako ještě větší chyba ochranky.) Sdělil, že neví.

Později přišel asi šéf ochranky, tak jsem mu řekl: „Tentokrát jste mne prohlédli dobře, ale nemohu vás pochválit při dotazu na prezidenta, protože jsem nebyl vpuštěn do sálu."

S přátelským pozdravem dobrý voják Švejk,  ne, vážně - samotným F. RINGEM Čechem pasovaný - jménem Shortyho a Erasta - setník Tatarské jízdy Ing. Viktor Vereš, beze srandy.

O tatarské jízdě: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1186000189-13-komnata/214562210800006-13-komnata-frantiska-ringo-cecha/titulky

P.S.1.) Naopak chci pochválit ochranku prezidenta za zákrok proti cizinci 28.10.2015 na Hradčanském náměstí, kterého jsem byl náhodou svědkem ze vzdálenosti 1,5 metru. Že při přípravě a narušení pietního aktu minimálně asistovala ČT považuji za skandální.

Jak to chodí v jinde, což mi přijde naprosto přehnané na druhou stranu: Poblíž Bílého domu v USA, řidička s malým dítětem v autě zazmatkovala a ujížděla policistům - ti ji na místě zastřelili. Poslanci zásah policistů odměnili ovacemi vestoje. http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/amerika/zena-utocila-u-kongresu-policie-ji-zastrelila_284636.html

P.S.2.) Následný pořad ČT, kritizující činnost ochranky 28.10 a 17.11 a adorující narušitele, považuji za cílenou snahu o oslabení ochranky prezidenta. V čí prospěch ČT pracuje?

P.S.3.) Policie i ochranka by si měli uvědomit, že žijeme v jiné době a islamističtí teroristé by se opravdu nerozpakovali vyhodit celou budovu i se sálem do vzduchu. V tom případě by zahynuli nejen všichni v sále, ale i  všichni policisté a celá ochranka v budově a poblíž.

Důsledná kontrola všech co se jen přiblíží budově setkání s prezidentem a zabránění, aby poblíž mohlo být auto naložené trhavinami atd. je nyní nutnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …