Viliam Buchert: Zeman požírá ČSSD. Ta na jeho podporu doplatí

20.05.2013 21:20

Je to už hodně let, co někdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek vymyslel úspěšnou taktiku, které se média (zejména Česká televize) přizpůsobila.

Viliam Buchert: Zeman požírá ČSSD. Ta na jeho podporu doplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na sjezdu ČSSD vystoupil také nový prezident Miloš Zeman

Na úplně všechno reagoval, každý den svolal tiskovou konferenci, domáhal se v novinách otištění reakcí na články, které se ho týkaly. Socialistické duo (ne)vůdců Sobotka-Hašek v tom pokračovalo, i když už méně zdatně. Za Miloše Zemana se jim to už ale tolik nedaří. Prezident mediálně válcuje celou levici a je to on, kdo nastoluje témata.

Zeman sice přeje vítězství ve volbách sociální demokracii, jak alespoň říkal na jejím březnovém sjezdu, ale zastiňuje ji čím dál víc. V ČSSD dnes přitom není nikdo, kdo by mu dokázal v rétorických schopnostech alespoň trochu konkurovat. Snad s výjimkou jednoho víkendu, kdy se hlava státu léčila z těžké „virózy“, je Zemana všude plno. A protože na rozdíl od Václava Klause hýří bonmoty a neočekávanými vyjádřeními, má zaručeno, že bude prakticky neustále viděn a slyšen v televizi, rádiu, na internetu i v tisku.
 
Pro ČSSD je nastalá situace nepříjemná, protože Zemanovi slíbila podporu a spolupráci. Zříci se toho nemůže. Neuvědomila si ale, že prezident při své nepřetržité sebeprezentaci a propagaci sahá ke zbraním, které si ani představitelé sociální demokracie nedovolí používat. Miloš Zeman bez rozpaků překrucuje výroky jiných lidí, vytrhává věci z kontextu a neověřuje si zdroje, což vede až k tomu, že někdy prostě lže. Nic moc si z toho nedělá. Je to ale důvod, proč zdatně vyplňuje mediální prostor, novináři totiž mají nutkavou potřebu sledovat a hodnotit jeho prohřešky. Na ČSSD tak zbývá stále méně místa. Není prostě zajímavá.
 
Že by Zeman touto svoji aktivitou vybojoval sociální demokracii ve volbách jasné vítězství, se čekat nedá. Je sice v mnohém úspěšný, ale začíná svými přešlapy znepokojovat své vlastní příznivce i voliče ČSSD. Je na něj moc nasvíceno a každá chybička bude podrobně rozebrána a zkritizována. Co s tím dvojice Sobotka-Hašek udělá? Začne se postupně od prezidenta více odtahovat? Těžko, nemůže si to dovolit. Zůstane po jeho boku, když udělá další velkou chybu? Také těžko.
 
Miloš Zeman je pro sociální demokracii pastí, do které sama skočila. Smyčka se pomalu, ale jistě stahuje. Navíc viróza je nakažlivá…
 
Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …