Vít Klíma: Anketa - měli by i Češi vystoupit z EU?

27.04.2015 8:50

V Rakousku vznikla občanská iniciativa k vystoupení Rakouska z EU, která od 24. 6. 2015 do 1. 7. 2015 bude sbírat podpisy s cílem vyvolat referendum o jeho odchodu z EU. Na závěr tohoto příspěvku můžete hlasovat i Vy, zda obdobně jako Rakušané, požadujete referendum o vystoupení ČR z EU.

Vít Klíma: Anketa - měli by i Češi vystoupit z EU?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Z „Odůvodnění návrhu vystoupení Rakouska z EU“ cituji: „Všechny sliby před vstupem Rakouska do EU před 20 lety, které vedly k rozhodnutí o vstupu, byly porušeny. Místo rozvoje došlo téměř ve všech oblastech ke zhoršení vývoje Rakouska. K růstu nezaměstnanosti, rostoucímu zadlužení, ztrátě kupní síly širokých mas, růstu kriminality až k odumírání selského stavu a zániku farem zemědělců, kteří by byli schopní vyžít z vlastní produkce. A zejména došlo k výraznému zhoršení kvality životního prostředí. Rozhodnutí na úrovni EU jsou řízena a diktována finanční lobby, farmaceutickými koncerny, genovou technologií a mezinárodními obchodními řetězci, které nedávají šanci producentům středního stavu, usilujícím o zásobování regionálními produkty a respektujícím více přírodu.
Především je těžce zasažena mírová politika zemí Evropského společenství. EU porušuje stále více právo národů na sebeurčení jako základu svobody a míru. To, že neseme na svých bedrech ekonomické sankce proti Rusku a probíhající válku na Ukrajině, je neslučitelné s uzákoněnou neutralitou Rakouska. Chceme opět svobodné a neutrální Rakousko a nebýt žádnou kolonií ani Bruselu, ani Washingtonu. A už vůbec nechceme být zatahováni do zahraničně-politických konfliktů, které se nás netýkají a které jsou z hlediska vojenského ohrožením míru. Braňme se, než bude pozdě! Tím, že vystoupíme z EU, se vyhneme nebezpečí, které ženou dopředu politici v podobě tajného vyjednávání transatlantické smlouvy mezi EU a USA (TTIP) a EU a Kanadou (CETA). Stejně jako se vyhneme našim netto platbám do EU, které musí Rakousko platit již 20 let. Z těchto miliardových obnosů dostává pak nazpět pouze malou část a naše příspěvky jsou označovány propagandisticky jako „podpora EU“. A Rakousko o penězích, které jsou našimi vlastními penězi, rozhodovat svobodně nesmí. Pro Rakousko je to 20 let trvající ztrátový obchod a také důvod k odbourávání sociálního státu a likvidace funkcí státu, které zajišťoval stát ve prospěch všech obyvatel. O nějakých platebních závazcích v případě vystoupení nemůže být řeč, zcela naopak. Rakousko by ušetřilo své každoroční transfery do Bruselu, především ale peníze na tzv. „záchranné deštníky“. Znamenalo by to zrušení miliardových vkladů do ESM, stejně jako povinnosti ručení za EFSF. Rakousko by opět mohlo zavést svou měnu – šilink, který by sloužil ku prospěchu především rakouskému hospodářství. Národní parlament má právo rozhodnout o vystoupení Rakouska z EU. V lidovém referendu bude mít poslední slovo občan. Záležitost ve věci referenda je nanejvýš demokratická, nikdo nesmí být z účasti na referendu vyloučen“. Konec citace. Plné znění: Květa Lauterbachová: „Rakušané připravují referendum o vystoupení z EU“ (zde).

V ČR taková občanská iniciativa neexistuje. Neznamená to ovšem, že hlasovat o tom, zda by i ČR měla vystoupit z EU, alespoň „na nečisto“, nemůžeme. Laskavý čtenář může vyjádřit svůj názor zde! Předem děkuji za Vaše odpovědi a výsledky ankety zveřejním v příštím příspěvku.

Průběžné výsledky od čtenářů Aktualne.cz: v Anketě hlasovalo 243 čtenářů, přičemž více než 60% hlasujících se vyslovilo pro konání referenda o vystoupení ČR z EU.

Na závěr bych chtěl poděkovat společnosti Survio (survio.com) za to, že mi umožnila tuto anketu uskutečnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…