Vít Klíma: Jak by dopadla válka s Ruskem?

12.07.2017 12:48

Motto: „Myslím si, že by naše armáda jen dočasně dokázala ubránit jeden český kraj. Máme málo dobře vycvičených vojáků a k nim nejsou ani zálohy. Rezignovali jsme na koncepci vlastní obrany a NATO nás nevytrhne.“ – Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu

Vít Klíma: Jak by dopadla válka s Ruskem?
Foto: pixabay.com
Popisek: Válka - ilustrační foto

A to má ještě Česká republika z pekla štěstí v tom, že tradiční evropské „válečné stezky“, ať už ta Severní (Berlín – Varšava – Kyjev – Moskva), nebo jižní, tzv. Balkánská (Turecko – Balkánské země – Rakousko – Německo) vedou mimo naše území. Vznikne-li válka na kterékoli z nich, ČR bude vždy pouze týlovou zemí!! To je naše obrovská výhoda!

Bude-li naším bojovým protivníkem Rusko, je jeho reakce více než předvídatelná. Na zničení týlu protivníka použije rakety odpalované nejpravděpodobněji z Kaliningradu. Připomínám, že vzdušná vzdálenost z Kalinigradu do Prahy činí pouhých 658,6 km a zdolají ji jak rakety typu Iskander-M s dostřelem 500–700 km kilometrů, tak i rakety s plochou dráhou letu 3M-14 Kalibr s doletem až 2 500 km. Vzhledem k jejich vysoké rychlosti a malým rozměrům jsou velmi obtížně detekovatelné a zneškodnitelné. Ruské letouny typu Tu-95MS zase mohou útočit okřídlenými raketami Ch-101 až na vzdálenosti 4 500 km. Tyto rakety mohou být vybaveny i jadernými hlavicemi.

Podle názoru mnoha západních analytiků hrají rakety Iskander společně se systémy PVO (typu S-400) klíčovou roli v koncepci „zóny zakázaného přístupu" (Anti-Access/Area Denial, A2/AD). Zóna je definovaná tím, že se v ní protivníkova vojska nemohou pohybovat bez rizika, že jim bude způsobena nepřijatelná škoda. Nejsem vojenský expert, takže výsledek války s Ruskem si nedovolím odhadnout, ale není vyloučené, že by ČR onu nepřijatelnou škodu utrpět mohla. Co vím ale jistě, je, že by bylo nejlepší se válce s Ruskem vůbec vyhnout.

Osobně jsem přesvědčen o tom, že ruské (či dříve americké) nebezpečí je více méně obchodní záležitostí. Více zakázek díky „strachu“ z ní dostává vojenskoprůmyslový komplex a více peněz a pravomocí bezpečnostní složky. Vydělávají na něm i noviny a ostatní média, protože se jim – zprávami typu ruského zasahování do amerických voleb – výrazně zvyšuje sledovanost, a tím i cena, kterou si mohou účtovat za reklamu. A nutno dodat, že na obou protivných stranách. Obě velmoci na jedné straně proti sobě dští oheň a síru, ale na druhé straně se vždy v minulosti uměly dohodnout. Nevidím důvodu, proč by se jim to nemělo dařit i v budoucnosti. Válku v celosvětovém rozsahu neočekávám, lokální, typu syrské už ano, a to i v Evropě. Rusko samo o sobě válku se Západem nepotřebuje. Západ potřebuje mít jako solventního zákazníka, s nímž "smění suroviny za moderní technologie". A už vůbec si nemyslím, že by Rusové chtěli obsadit Českou republiku či Slovensko.

Koncepce národní bezpečnosti očima Neslovanských Čechů

Národní bezpečnost je nejdůležitějším „stavebním kamenem“ každé země, a kdo by to měl vědět lépe než my, jejichž předkové se stali obětí holocaustu. Při koncipování národní bezpečnosti nesázíme jen na odstrašující sílu NATO, ale především na otevřením vlastního komunikačního kanálu minimálně s Ruskem, Německem a Vatikánem. Jaké nás k tomu vedou důvody?

  1. Největší euroasijskou armádou v rámci NATO je ta turecká, která je pod silným vlivem Muslimského bratrstva! Turci se jako naschvál připravují koupit ruský protiraketový komplex S – 400!
  2. NATO nezaručuje ani ochranu jednoho svého člena před druhým (viz turecko-řecký konflikt o Kypr), natož aby se dalo spolehnout na to, že všechny členské země v případě potřeby potáhnou za jeden provaz (viz situace v Sýrii).
  3. USA jsou chráněny oceány a nejsou vystaveny stejnému nebezpečí, jako je tomu u ostatních spojeneckých států. Kolektivní obrana NATO má pro USA mnohem menší význam než pro nás Evropany.
  4. Zpráva z Německa, že pravděpodobně bude brát do své armády cizince, je pro Čechy hodně špatný signál. Znamená to, že málo Němců je ochotno (schopno?) bránit svou vlast, natož pak nás, jako sousední členskou zemi NATO.
  5. Pokud by došlo k obsazení ČR, která je obklopena členskými státy Severoatlantického paktu, znamenalo by to, že NATO s Ruskem už prohrává či prohrálo válku.

Míra bezpečnosti, kterou nám nabízí NATO, nestačí. Potřebujeme si vytvořit vlastní informační kanál minimálně s Ruskem, Německem a Svatým stolcem, abychom s nimi případnou kolizní situaci byli schopni okamžitě řešit. Proč právě s těmito třemi zeměmi? Rusko a Německo jsou nejdůležitější evropské mocnosti, bez nichž v Evropě nelze nic vyřešit. Společně s Vatikánem u nás mají značný majetek, který by mohl být – v případě válečného konfliktu – úplně zbytečně zničen. Ukazuje se dále, že ani Berlín nemá zájem o prohlubující se konflikt s Ruskem, protože by dalšími sankcemi připravil vlastní koncerny o velké zisky. Nu a Rusko potřebuje odběratele pro své suroviny a ne evropské ruiny. K dohodě o vytvoření vlastního informačního kanálu by nemělo být tak těžké dojít.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…