Vít Klíma: Měl by být Andrej Babiš postaven před střepinový soud?

22.09.2016 11:31

Nedávno jsem publikoval článek „Lex Babiš" a Rothschildové. V diskusi se čtenáři rozdělili do dvou skupin. První jej podporovala a druhá jej považovala za úhlavního nepřítele. Neměl by o jeho osudu rozhodnout lidový, střepinový soud, jako tomu bývalo v Aténách?

Vít Klíma: Měl by být Andrej Babiš postaven před střepinový soud?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Ostrakismus byl zaveden v athénské ústavě v roce 510 př. n. l.. Spočíval v hlasování občanů pomocí hliněných střepů (řecky ostrakon, ?στρακον) o tom, je-li někdo z nich nepřítelem státu. Každý rok, zhruba v našem měsíci lednu, lidové shromáždění rozhodovalo o tom, zda je pro daný rok potřeba hlasování o vypovězení pořádat. Byla-li odpověď kladná, uskutečnilo se hlasování v některém z následujících dnů. Lidové shromáždění hlasovalo tím způsobem, že každý z účastníků napsal na hliněný střep – levný dobový psací materiál – jméno člověka, který dle jeho mínění představuje největší nebezpečí pro obec. Shromáždilo-li se více než 6 000 hlasujících, pak ten, jehož jméno bylo na střepech zmíněno nejčastěji, byl automaticky vypovězen na 10 let z Athén. Do domovského města se po tuto dobu nesměl pod hrozbou smrti vrátit. Dotyčný však nebyl nijak poškozen na majetku, nic mu nebránilo sehnat si prostředníka, který by tyto záležitosti po dobu jeho nepřítomnosti spravoval. Ostrakismus, původně ustavený jako ochrana proti nastolení tyranie, byl hojně využíván v politickém boji, kdy dopadal i na schopné a ambiciózní politiky.

Dlužno dodat, že docházelo i k případům, že ostrakizovanému byl zvláštním výnosem povolen předčasný návrat. Kupříkladu v době hrozícího perského vpádu roku 480 př. n. l. byl z vyhnanství předčasně povolán osvědčený vojevůdce Aristeidés (Zdroj: Wikipedie).

Andrej Babiš jistě takovým ambiciózním politikem je. Pokud by se hlasovalo jen o něm (a ne o jeho hnutí ANO), považujete jej za takového nepřítele demokracie, že byste hlasovali pro jeho desetileté vyhoštění z ČR, například na Slovensko?

Anketa o největšího českého škůdce po roce 1989

Pokud si to budou čtenáři přát, není problém uspořádat na toto téma anketu. Prosím jen o návrh jmen, o nichž by se mělo hlasovat. Předem děkuji.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…