Vít Klíma: Německo – Řecko: hra „vabank“

27.06.2015 20:50

… a vítězem se stává: nová řecká vojenská junta! Realisticky předpokládám, že i kdyby nakrásně vyhrála v referendu či v následujících volbách levice, převezme v Řecku opět moc armáda.

Vít Klíma: Německo – Řecko: hra „vabank“
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Přiznávám se, že jsem předpokládal, že i dnes, stejně jako tomu bylo za Kohla a Mitterranda, převáží ve vztahu k Řeku spíše aspekty geopolitické a Řecko se s EU domluví na nějakém oboustranně přijatelném kompromisu. Jen pro ty dříve narozené: na tehdejším Západě byly nejsilnějšími komunistickými stranami KS Řecka a KS Itálie. Navíc Řecko bylo základním stavebním kamenem jižního křídla NATO.

Mohu se opět mýlit, ale myslím si, že ani tentokrát nejde Německu ani tak o peníze (splacení řeckých dluhů, jak se o tom na veřejnosti často mluví), jako spíše o to, ukázat levicovým stranám, „zač je toho loket“, když začnou oponovat bohatému Německu, potažmo USA. Jinými slovy, Němci pojali vztah k Syrize jako formu „třídního boje“ a zároveň jako varování a výstrahu pro sílící Podemes a další levicové strany v EU. Syriza, už v jejich zastoupení, nemohla tento „boj“ odmítnout a tak situace dospěla do stádia hry zvaného „vabank“ (o všechno).

Syriza sází na řeckou národní hrdost

Sázka ze strany Německa spočívá na předpokladu, že většina Řeků bude chtít v EU zůstat a v následných řeckých volbách (po Tsiprasem prohraném referendu) bude Syriza na hlavu poražena. Volby vyhrají proevropské strany, které německé, potažmo eurounijní požadavky, bez reptání přijmou. Plán „B“ zřejmě počítá s tím, že pokud by se to nepodařilo, Německo „osladí“ pobyt Řecku v eurozóně (potažmo i v EU) tak, že raději samo odejde!

Syriza zase sází na řeckou národní hrdost, která se před „německými utlačovateli“ nepokoří. Obyčejným Řekům může více než odchod z eurozóny vadit, pokud levicová vláda výměnou za evropské peníze kývne na další reformy, mezi něž například patří vyšší věk odchodu do důchodu, postupné rušení fondu solidarity či zvýšení podnikových daní.

Pokud Alexis Tsipras neuspěje, končí, pokud ano, má před sebou řadu účinných protitahů“. Řecko, aby mělo dostatek hotovosti v bankách a ve státní kase, musí zavést lokální měnu a bude z nejhoršího venku. Laskavému čtenáři jen připomínám, že v ČR existuje zcela legálně lokální měna např. na Šluknovsku (zde a zde). Lokální řeckou ekonomiku tak bude pohánět lokální (místní) měna, na níž Evropská centrální banka nebude mít sebemenší vliv!

Čína může řecké dluhy „smáznout levou rukou“

Na straně druhé, má Řecko vůči Německu a potažmo vůči celé EU silné geopolitické protitahy, zejména ve vztahu k zemím BRICS. Čína může řecké dluhy „smáznout levou rukou“a zatím nevím zatím o žádné zemi, jíž by čínské peníze „smrděly“.

A co říci na závěr? Na tomto světě žiju už dost dlouho na to, abych nepředpokládal, že levici bude dovoleno uspět. Beru za samozřejmé, že v případě jejího vítězství, převezme moc – obdobně jako tomu v roce 1967 - do svých rukou armáda. A bude vymalováno! Obávám se, že to je plán „C“, o němž se na veřejnosti vůbec mluvit nebude. Zkrátka a dobře, levice musí dostat pořádně „po čuni“, aby jí příliš nenarostla křídla!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …