Vít Klíma: Neumějí-li si Slované sami vládnout, proč to nepřenechají jiným?

05.05.2017 7:33

Česká vláda „vydrží“ v průměru dva roky. Následně se bratři Slované mezi sebou natolik rozhádají, že už spolu nedokážou dovládnout.

Vít Klíma: Neumějí-li si Slované sami vládnout, proč to nepřenechají jiným?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

V posledních deseti letech jsme byli svědky pádů šesti kabinetů!! Fascinující je i skutečnost, že Slované jsou schopni a ochotni shodit i relativně úspěšnou vládu. Naopak už nikoho nepřekvapí, že rozhádaní politici v sobě nenajdou ani tolik slušnosti, aby už v následujících volbách nekandidovali a voliče svojí přítomností neotravovali.

Nevím, zda se s laskavým čtenářem shodneme, ale po rozpadu tolika vlád by měli dostat svoji šanci vládnout i Neslované. Ono sledovat, jak se každé dva roky hroutí vláda, není nic příjemného a rozhodně to nevysílá dobré signály o naší zemi do zahraničí. Těžko pak Češi někoho přesvědčí, že skutečně patří na Západ, ač se o to snaží. Jistě je netěší pověst východní, banánové republiky! Je tedy načase přepřahat!

Vláda Neslovanů by byla pro tuto zemi více než blahodárná, ba přímo požehnáním, protože by byla založena na velmi jednoduchém pojetí státu jako firmy.

Rozdíl mezi slovanským a židovským pojetím státu jako firmy

Do české politiky vpadl jako meteor slovenský miliardář Andrej Babiš s tím, že chce český stát řídit jako firmu. Představil své slovanské, tradičně kolektivistické pojetí státu jako firmy, která občany pojímá jako svoje akcionáře. Sám Andrej Babiš k tomu říká: "Česká republika je firma, která má deset milionů akcionářů." Budiž, ale už nedodal, jak by měli občané svá akcionářská práva vykonávat, nebo jak by se jako akcionáři měli podílet na ziscích, nebo ztrátách státu, atd. Nechci toto pojetí nijak snižovat, neboť připadá mi malinko nedopracované, ale připouštím, že na slovanské voliče může zabrat.

Židovské pojetí státu jako firmy je zcela odlišné. Jared Kushner, člen newyorkské židovské komunity, jej charakterizuje slovy: „…. Budoucí americká vláda by měla fungovat stejně efektivně jako velká americká firma – ve prospěch našich zákazníků, jimiž jsou občané“. Souhrnně řečeno, zatímco Slované pojímají občany, jako akcionáře státu – firmy a Židé jako její zákazníky. Samozřejmě, že bychom toto pojetí preferovali a využili i v tuzemské praxi.

A co říci na závěr? Nevidím důvodu, proč i našim lidem nezajistit stejně úspěšnou a efektivní vládu, jakou plánují Američané. I naši občané na ni jistě mají nárok! Chce to jen jediné – najít voliče, kteří si nepřejí, aby český stát řídili amatéři a vláda jim každé dva roky padala na hlavu. Najdou se?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …