Vít Šimral: Aby volby nebyly na prodej

18.08.2016 18:01

Zní to všude, kam se podíváte: Je třeba zabránit tomu, aby se funkce v politice a vliv na stát daly koupit za peníze. Aby volby vyhrával ten, kdo má více billboardů a sponzorů.

Vít Šimral: Aby volby nebyly na prodej
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Nyní se nabízí reálná možnost, jak to změnit. A to v podobě úprav zákonů o financování stran a kampaní. Jejich novely mají za sebou cestu sněmovnou a 24. srpna o nich budou hlasovat senátoři. Reformní zákony můžou třeba omezit výši darů straně od jedné osoby nebo ukončit neomezené pumpování peněz do předvolebních kampaní. Kontrolu financí stran i kampaní by přestali (ne)vykonávat sami politici, ale rozkrývat tajné sponzory by mohl nezávislý úřad.

V zákonech je sice řada děr (nízké pokuty, možnost vést peníze skrytě přes politické instituty, stranické firmy nebo provozní výdaje), přesto by jejich přijetí byl velký posun vpřed. Pro premiéra, jeho spolustraníky i všechny další, kteří mluví o potřebě omezovat politické podnikatele, je to jedinečná příležitost ukázat, že ta slova nejsou jen do větru. A že neplatí jen do chvíle, kdy se začnou dotýkat i přísunu peněz do jejich vlastní stranické kasy.

Autor je analytik Rekonstrukce státu.

Kampaň Rekonstrukce státu:

Že získat vliv v politice je jen pro horních 10 tisíc? To dávno neplatí - otevřeli jsme pro vás první e-shop s politickým vlivem. Pro snadný nákup ale zbývá jen několik dní.
 

 

Navštivte náš e-shop vyprodejvlivu.cz a vyberte si nákup u některého z politických matadorů. Začínající hráči mohou vyzkoušet nákup třeba u Dominika Feriho nebo Matěje Hollana.

Nabídka je časově omezena. Výprodej vlivu může skončit už 24. srpna, pokud senátoři schválí reformu financování stran a kampaní.  Ta může výrazně omezit nekontrolované a neprůhledné získávání vlivu u politických stran. Samozřejmě to není všelék, ale i tak jde o největší změnu od 90. let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…