Vladimír Dlouhý: Chci věřit, že se blížíme evropskému průměru. Musíme si klást dvě otázky

31.03.2015 20:31

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý komentuje aktuální čísla týkající se HDP, která dnes vydal Český statistický úřad:

Vladimír Dlouhý: Chci věřit, že se blížíme evropskému průměru. Musíme si klást dvě otázky
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Česká ekonomika nadále roste, zhoršení o desetinu procentního bodu je kosmetická úprava. Rychlejší výdaje na konečnou spotřebu domácností jsou dobrou zprávou, stejně tak jako solidní růst soukromých investic.

Očekávaný roční růst mezi 2,5 a 3,0 % je o více než jeden procentní bod vyšší než očekávaný růst eurozóny a chci věřit, že jsme se vrátili na konvergenční trajektorii, kdy v čase sbližujeme českou ekonomickou úroveň s evropským průměrem. Je to rovněž odpověď příliš zavilým kritikům politiky ČNB.

Otevřené otázky, které si nad těmito čísly musíme klást, jsou dvě:

1. Jak robustní je tento růst, tedy jak moc je česká ekonomika zranitelná vůči i třeba menším vnějším šokům (které v eurozóně vskutku zatím nemůžeme vyloučit).

2. Růst pod 3 % ročně je stále velmi nízký k tomu, abychom viděli rychlejší sbližování naší ekonomické úrovně s vyspělými zeměmi, a tedy jaká hospodářská politika dostane naší ekonomiku na dlouhodobě rychlejší růstovou dráhu. Jsou ona tři procenta limitem, maximem, který lze vůbec v našem teritoriu očekávat?

Vladimír Dlouhý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hospodářská komora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty