Vladimír Dlouhý: Místo nepřehledných výjimek chceme plošné snížení daní

30.11.2016 18:36

Stát by měl kvůli EET podnikatelům ulevit plošným snížením daňových sazeb. Shodli se na tom dnes prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Vladimír Dlouhý: Místo nepřehledných výjimek chceme plošné snížení daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

„Když stát na jedné straně zavádí nějakou regulaci nebo povinnost pro podnikatele, měl by jim na druhé straně ulevit. Česká republika má jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě, nabízí se proto, abychom otevřeli seriózní diskusi o snížení zdanění práce,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že třeba restauračním zařízením má sice klesnout DPH z 21 na 15 procent, ale podnikatele v jiných odvětvích žádná kompenzace nečeká.

Podpory ze strany státu se podnikatelé nedočkali ani při výběru vhodného zařízení pro EET. Proto Hospodářská komora pro podnikatele i samotné výrobce a dovozce pokladních systémů pro EET spustila informační web https://www.eet-ano-ale.cz/.

Podpora EET ze strany Hospodářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu ale trvá, protože obě organizace v EET vidí opatření, jak omezit nekalou konkurenci a narovnat konkurenční prostředí. Podnikatelé, kteří zatajují tržby, a tedy neplatí daně ani zdravotní a sociální pojištění, jsou totiž dnes silně zvýhodněni vůči těm, kdo jsou řádnými plátci daní a pojištění.

Z toho důvodu také Svaz obchodu a cestovního ruchu odmítá jakékoli výjimky. „Mohou být příčinou nejasností a obcházení daňových povinností,“ vysvětluje prezidentka Svazu Marta Nováková, která zároveň dodává: „Zásadně nesouhlasíme s opakovanými úpravami a „výkladem“ již schváleného zákona o elektronické evidenci tržeb. Nový návrh ministra Andreje Babiše, aby byla stanovena maximální hranice tržeb 250 tis. Kč, která umožňuje požádat o vyjmutí z povinnosti evidovat, je pro poctivé podnikatele neakceptovatelný“.

Stejné stanovisko jako SOCR ČR prezentovala ve svém vyjádření i jeho významná členská asociace – Asociace hotelů a restaurací, jejíchž členů se současná situace dotýká nejvíce, protože jsou povinni evidovat své tržby již v prvé etapě – tedy od zítřejšího dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…