Vladimír Dlouhý: Podnikatelé žijí v nejistotě, pomoc jim je slibována, ale možná přijde pozdě

13.03.2020 19:35

Po našich dnešních jednáních s některými úřady začínáme být znepokojeni přístupem státu k programům na podporu podnikatelů zasažených dopady vládou nařízených preventivních opatření proti šíření koronaviru.

Vladimír Dlouhý: Podnikatelé žijí v nejistotě, pomoc jim je slibována, ale možná přijde pozdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Opatření vlády na jedné straně dramaticky omezují možnosti podnikat, ale na straně druhé nepřichází rychlá podpora zaměstnavatelům v přístupu k okamžité likviditě, která umožní firmám pokrývat nezbytné výlohy a ochránit pracovní místa.

Prvním příkladem je program bezúročných úvěrů pro podnikatele, jehož cílem má být usnadnění přístupu k provoznímu financování malým a středním podnikatelům, jejichž ekonomické aktivity jsou omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Rozhodně kvituji, že jej Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou otevřou, považuji to za správný krok. Banka ale avizuje, že žádosti firem o půjčky začne přijímat až 1. dubna. K penězům se tak podnikatelé dostanou po schvalovacích procesech bůhví kdy. Příjmy některých firem ale už spadly k nule a nemají tedy z čeho vyplácet průběžné náklady, začaly dlužit svým dodavatelům. Pokud stát neurychlí pomoc tak, aby firmy měly peníze fyzicky dříve, dojde v k řetězovému efektu finančních problémů v celé ekonomice. Doporučujeme státu tomuto problému předcházet a nečekat, až nadejde.

Stále také čekáme na konkrétní opatření pro OSVČ a rovněž nemáme jistotu, že návrhy ministryně práce a sociálních věcí na pomoc firmám v objemu 19 miliard korun budou mít plnou podporu celé vlády. Realitou je, že vláda by měla začít přemýšlet o stimulačním balíčku pro záchranu české ekonomiky tak, jak to již dělá Německo. Bude třeba vyčlenit na nejbližší měsíc miliardy a dlouhodobě desítky miliard korun.

Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla