Vladimír Pelc: Glosář ke 13. týdnu

04.04.2019 9:36

Z řeckého (glóssa), česky jazyk: Poznámka na okraj jiných textů, informací, tvrzení k jejich vysvětlení. V tomto případě drobné poznámky na lem našeho politického dění. K upřesnění jeho významu. Podle výběru autora. Tedy výběru subjektivního. A nemusí jít jen o politické produkty uplynulého týdne.

Vladimír Pelc: Glosář ke 13. týdnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Latentní překrucování dějin

Tomáš Czernin (prý celým jménem Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav hrabě Czernin – a to i přesto, že u nás byla tzv. šlechtická označení na počátku 20. let minulého století zrušena), tedy senátor Tomáš Czernin prohlásil, že Hitlera Němci zvolili ve svobodných volbách jako Češi Babiše. Sdělil to národu v rozhovoru, který uštědřil webu „čti doma“. 1

Není možné volbu Andreje Babiše přirovnávat k volbě Adolfa Hitlera. T. Czernin překrucuje dějiny, je to latentní překrucování dějin, reverzní historie. Andrej Babiš byl zvolen v demokratických volbách. Volby Adolfa Hitlera se konaly za nastupující nebo již existující nacistické represe: Hnědé nacistické bojůvky útočily na politické protivníky, jimiž byli všichni občané z jiných stran a občané nesouhlasící s hnědým morem; policejní aparát a státní orgány ve většině případů nástupu nacistů k moci napomáhaly, takže se volby konaly pod nátlakem, mnohdy už nacistickým terorem.

Tvrdit, že Hitlera Němci zvolili ve svobodných volbách stejně jako Češi Babiše, je nesmysl – tvrdit to může jenom hlupák nebo lhář.

Volby v Německu, v nichž byl A. Hitler zvolen, svobodné a demokratické nebyly. Volby, v nichž byl zvolen A. Babiš, svobodné a demokratické byly.

Otázkou je, proč T. Czernin tvrdí uvedený nesmysl. Důvod může být jen jediný – on sám není demokrat, protože neuznává výsledek svobodných a demokratických voleb, neboť byl zvolen někdo, koho on, hrabě, nevolil, a kdo mu tedy nevoní. To kdyby byl zvolen někdo, kdo mu nezapáchá nebo ještě lépe je správně politicky naparfémovaný, pak by výsledek voleb uznával.

Pravda stranické legitimace

Herec Ladislav Županič mj. sdělil národu, že náš národ zná, a že ho zná lépe, než členové jím vyjmenovaných stran (šlo o KSČM a SPD). 2 Oprášil tak prastarou floskuli, že pravda je skloubena se stranickou legitimací či je od ní naopak odloučena. Ten, kdo má tu správnou stranickou legitimaci/je alespoň voličem/příznivce té správné strany, zná/ví/umí…; ten, kdo nemá tu správnou stranickou legitimaci/není voličem/příznivce té správné strany, nemůže znát/vědět/umět… L. Županič použil „logiku“ pravdy či nepravdy stranické legitimace v negativním vyjádření a přiložil takto vytvořenou bolševickou maximu na členy/voliče/příznivce KSČM a členy/voliče/příznivce SPD. Ti jsou už z povahy svého stranictví, podle něj, od pravdy odloučeni. Kladu si otázku: Proč a jak to, že si různí augustové myslí, že zbaštili veškeré moudro, a vyhlašují své nesmysly do prostoru, když přitom většinou na prknech, kde se věci jeví, pouze reprodukují myšlenky jiných (dramatiků atp.)?

Nevzdělaná Sommerová

Podle Olgy Sommerové, filmové dokumentaristky, volí ve volbách hlavně nevzdělanci; tedy v libovolných volbách v našem státě; tedy libovolní nevzdělanci. Volby prohlásila za nebezpečné, protože v nich mohou volit i nevzdělaní. 3

S takovými názory se občas setkáváme. Není tomu tak dávno, co podobný intelektuální zvratek vyblinkala redaktorka Petra Procházková. 4 Co takové názory znamenají? Elitářství, aroganci, hloupost, popírání demokracie. Taková individua by chtěla zavést volební census podle vzdělanost či inteligence, přičemž uvedené charakteristiky se sebou navzájem souviset nemusejí. Zejména by však chtěla, aby určujícím pro sociální pohyb byl jejich autoritativní názor. Jejich názor. Jde o individua, která získávají a chtějí získávat rozličná privilegia, hlavně na úkor druhých občanů. Jsou to individua ve skutečnosti sociálně nevzdělaná, společensky zaostalá, působící destruktivně proti demokracii – demokracie je totiž založena na tom, že hlasy všech občanů mají ve volbách stejnou váhu.

… a na konec: Vivat čeština

Kultura je důležitou součástí života každého z nás. Její podstatnou složkou je jazyk. Český.

Nedávno jsem se rozhodl obohatit domácnost o další technické zařízení; označím ho jako „X“. Zde je věcný a odborný popis zařízení X od jeho výrobce:

Teaser na nový „X“ byl předveden na pressfoyer. Není však pouze upgradem v podobě faceliftu, byť s retro designem. Výrazný je displej. Má též malý, do ruky dobře padnoucí grip. Vestavěná Wi-Fi umožňuje spárování s tabletem či smartphonem. Kvalitní je kryt Hot Shoe. Nový „X“ nabízí ovládání pomocí digitálního menu včetně dedikovaných voličů.

Jsem zvědav, jestli uhodnete, co jsem kupoval.

A na závěr několik odkazů na podstatné informace a přemýšlivé texty, které, podle mého názoru, stojí za přečtení:

Církev si v kauze velhartického faráře hraje s ohněm. Nehlásila znásilňování policii.

https://forum24.cz/cirkev-si-svoji-neduslednosti-ve-skandalu-velhartickeho-kneze-hraje-s-ohnem/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu (23. 3. 2019)

Pomáhal zneužitým v církvi, Duka na něj poslal právníka. Vatikán se diví.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pomahal-zneuzitym-v-cirkvi-duka-na-nej-poslal-pravnika-vatikan-se-divi-68971?dop-ab-variant=3&seq-no=3&source=hp (25. 3. 2019)

Biskup Kročil tají další svědectví. „Kněz se mě během zpovědi dotýkal na intimních místech,“ vypověděla další žena.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/biskup-krocil-taji-dalsi-svedectvi-knez-se-me-behem-zpovedi-dotykal-na-intimnich-mistech-vypovedela-dalsi-zena-69045?seq-no=1&dop-ab-variant=2&source=article-detail (26. 3. 2019)

Generál Pavel šíří lež o NATO. Politici nechtějí rozhněvat ty nahoře, bojí se o pozice. Svědectví zkušeného zpravodajce vám vyrazí dech.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/General-Pavel-siri-lez-o-NATO-Politici-nechteji-rozhnevat-ty-nahore-boji-se-o-pozice-Svedectvi-zkuseneho-zpravodajce-vam-vyrazi-dech-573671 (13. 3. 2019)

Výbušná slova exšéfa Vojenského zpravodajství. Ke kauze Nagyová, Trumpovi a Rusku, propagandě i rozšiřování NATO

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vybusna-slova-exsefa-Vojenskeho-zpravodajstvi-Ke-kauze-Nagyova-Trumpovi-a-Rusku-propagande-i-rozsirovani-NATO-575805 (31. 3. 2019)

https://www.ctidoma.cz/comment/5442?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu (5. 2. 2019)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Herec-Zupanic-Zeman-Sesta-cenova-Znam-narod-lip-nez-KSCM-a-Okamura-Zavidim-Caputovou-575179 (25. 3. 2019)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Voli-nevzdelanci-rekla-Sommerova-A-veli-Kupujte-mene-veci-Vice-na-VIDEU-575221 (25. 3. 2019)

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/nejste-jen-nafoukana-nadrazena-jste-proti-demokracii(11. 2. 2018)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…