Vladimír Pelc: Proč špiníš svoji hliněnou destičku?

16.11.2014 15:00

Mainstreamové sdělovací prostředky opět chrlí další urážky na prezidenta Miloše Zemana.

Vladimír Pelc: Proč špiníš svoji hliněnou destičku?
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Členky skupiny Pussy Riot

Tentokrát prostřednictvím výroků trestaných členek hudební skupiny Pussy Riot. Dokonce je redaktoři pasují na „světoznámé punkerky“ (viz fleš na pořad redaktorky Zuzany Tvarůžkové v ČT 24; http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/292504-nadezda-z-pussy-riot-zeman-chtel-mozna-napodobit-putina/).
Co je světoznámého na uvedených punkerkách? Hudbou známé nejsou; nejde jim totiž o hudbu, nýbrž o politiku.

V roce 2008 v jednom moskevském muzeu se svými partnery předváděly sexuální prostocviky a byly odsouzeny − zkuste souložit s partnerem/partnerkou třeba v návštěvních prostorách Národní galerie: U nás za to půjdete před soud. Žádného redaktora ani nenapadne, aby o vás psal jako o „světoznámých“… Ale pro většinu českých sdělovacích prostředků šlo o projev svobody. Důvod: členky této skupiny vulgárně útočí na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Dvě členky Pussy Riot byly v Rusku odsouzeny ke dvěma letům vězení za vystoupení v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele (třetí byla viny zproštěna). Kapela v chrámu hrála skladbu „Bohorodičko, vyžeň Putina,“ v níž útočila na Vladimíra Putina a patriarchu pravoslavné církve Kirilla – zkuste bez souhlasu příslušných církevních hodnostářů a věřících cokoli zpívat ve Svatovítském chrámu: Bude to výtržnictví (buď za pokutu, nebo když budete urážet hlavu katolické církve v ČR, půjdete u nás před soud). Žádného redaktora ani nenapadne, aby o vás psal jako o „světoznámých“… Ale pro většinu českých sdělovacích prostředků šlo o projev demokracie. Důvod: členky této skupiny vulgárně útočí na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

V obou uvedených případech se jmenované osoby dopustily tzv. hrubé neslušnosti; ta je našimi soudy (podívejte se na judikaturu, najdete ji téměř kdekoli na internetu) charakterizována jako jednání, při kterém je narušováno občanské soužití či občanská morálka.

Miloš Zeman ve svých nedávných rozhlasových „Hovorech z Lán“ uvedenou skupinu razantně kritizoval; měl pravdu, i když se slova neobsažená v akademickém slovníku jazyka českého, která přitom použil, k prezidentovi příliš nehodí. Umělkyně z Pussy Riot, které jsou nyní ve Velké Británii, Miloši Zemanovi vzkázaly (server britského deníku The Guardian): „Raději by neměl o Pussy mluvit. Neví, kdo Pussy jsou. Na to jsme odbornice my, on ne. My děláme punk, on ne. Choval se jako obyčejný patriarchální hlupák.“

Tyto umělkyně však dělají především politiku; údajnou hudbu pouze k politice zneužívají. Členky Pussy jsou odbornicemi hlavně na politiku; ta jim − protože jejich hudba téměř nikoho nezajímá – zcela jistě podstatně více nese. Peněz i slávy.

Miloš Zeman, jako prezident republiky, by se měl chovat jako antičtí filozofové: ti si jmény osob, které nestálo za to jmenovat, svoji hliněnou destičku nešpinili (na hliněnou destičku se tehdy psalo); a to, i když s názory nebo činy takových osob polemizovali; nešpinili svou hliněnou destičku (neuváděli je, nepsali o nich) jmény osob, popisy činů a událostí, které byly – z hlediska významu jejich obce, z hlediska jejich sociálního postavení a jejich intelektu – bezvýznamné, neserózní, neslušné, sprosté, obscénní.

Svými poznámkami v „Hovorech z Lán“ před dvěma týdny uvedené osoby bezdůvodně zviditelnil, téměř legitimizoval (kdyby to nebylo významné, tak by o tom přece prezident nemluvil, prezident se zabývá jen vážnými záležitostmi, že ano?). Myslím ale, že je snad dost skutečně závažných politických témat k vyslovení názoru prezidenta.

Špinit prezidentskou hliněnou destičku mrvou je chybné.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…