Vladimír Pelc: Stát jako firma?

20.10.2013 19:50

Jedna z politických stran, kandidující v mimořádných parlamentních volbách (říjen 2013), přesvědčuje na svých billboardech voliče, že stát lze řídit jako komerční firmu. Mezi firmou a společností však jsou podstatné rozdíly. Ve vztazích a jejich důsledcích.

Vladimír Pelc: Stát jako firma?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V komerční firmě (od Nového roku podle nového občanského zákoníku v korporaci) je základem fungování následující vztah mezi řídícími a řízenými: Pokud řízený (zaměstnanec) nesouhlasí z libovolných důvodů s činností řídícího (majitele firmy) – odchází jinam. Odchází vždy zaměstnanec, nikoli zaměstnavatel.

V demokratické společnosti ale nemůže být vztah mezi politiky a občany jako mezi řídícími a řízenými v obchodní firmě, není možné, aby existovali „řídící“ (vláda, sněmovna, obecně výkonní politici) a „řízení“ (občané); při nesouhlasu občanů se zvolenými výkonnými politiky by přece v demokratické společnosti měli odejít z funkcí politici; občané neodcházejí.

Pokud by však stát byl řízen jako obchodní firma, museli by, při nesouhlasu občanů s činy výkonných politiků, odcházet občané; pak by ovšem platila ironická poznámka Bertolda Brechta z června třiapadesátého roku (v čase berlínského povstání) na tehdejší východoněmeckou vládu: „Vláda zklamala – lid musí odejít.“ To však není demokracie.

Společnost jako komerční firmu, jako korporaci, řídit nelze. Leda že bychom my, občané, pro jistotu odešli.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

8:22 Pavel Foltán: FARA?! Už i u nás?!

Leckdo leckde by si možná chtěl zaparafrázovat s okřídlenou hláškou z filmu: „Tak co zas máte Kelišo…