Vladimír Pelc: Ultimáta nejsou legální ani legitimní

16.11.2019 20:04

Ke stávce učitelů a demonstracím na Letné

Vladimír Pelc: Ultimáta nejsou legální ani legitimní
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Stávka jako rozpačitost
Učitelé stávkovali (7. 11. 2019). Za vyšší platy. Paradoxně v době a proti vládě, která jim za posledních několik přidala nejvíce. Když jejich platy za výrazně pravicových vlád mnoho let stagnovaly – byli učitelští odboráři zticha. Na veřejnost stávka vyzněla spíš jako naschvál rodičům. Většina občanů si určitě přeje, aby školství bylo co nejvíce finančně zabezpečeno. Mám však pocit, že odborům poněkud utíkají okolnosti strategické, které je nutné uchopit vždy kvalifikovaně a s nimi veřejnost seznamovat, a též slabší je schopnost vyjednávat. Dovolím si radu: Více expertních analýz oboru, více kvalifikovaného jednání a vyjednávání, více znalosti sociálního podnebí (vztahu občanů k učitelstvu), méně gest a ultimativních akcí; těch je nyní už i tak mnoho.

Chvilky nenávisti
Politické hnutí nazývané milion chvilek pro demokracii je nedemokratické. Nejde o protest intelektuálních či kulturních elit proti demokraticky zvoleným politickým reprezentantům. Je to pokus svrhnout demokraticky zvolenou vládu, premiéra; je to pokus o politický převrat, o diktátorství v politice. Legitimní je v současném typu demokracie pouze princip majority rule - princip, podle kterého větší počet hlasů dává právo na vládní moc. Majorita je základem legality. Vládne reprezentace zvolená většinou voličů. K legitimitě vlády patří, že vznikla legálně na základě práva, tedy ve volbách, a že tuto vládu většina voličů jako vládu uznává, protože funguje. Politické hnutí nazývané milion chvilek pro demokracii je arogancí, produkující ultimáta: když A. Babiš nesplní to a to, musí odstoupit. Ultimáta nejsou legální ani legitimní. Nechoď na Letnou, běžte k volbám.

Co běhá na síti

Demokracie za pětikilo?
Dostal jsem mail s obrazovou přílohou v jpg. Prý, kdo si chce vydělat 500 Kč, ať si udělá výlet do Prahy. Na Letnou dne 16. 11. 2019 od 14 do 16.30 hodin. Na akci spolku „milion chvilek“. Občerstvení zabezpečeno. Výplata „účastnického příspěvku“ po akci.

Vrah cestujících MH17 je znám?
17. července 2014 byl nad východní Ukrajinou sestřelen civilní Boeing 777 (let MH17) společnosti Malaysia Airlines letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru s 298 lidmi na palubě. Nikdo z nich nepřežil.
Podle dokumentárního filmu žurnalisty Andreje Kuraulova „Jak zemřel Boeing?“ (ZDE) letadlo sestřelil ukrajinský bitevník SU-25, který pilotoval podplukovník ukrajinského letectva Dmitrij Jakacud. V průběhu nezávislého vyšetřování získali experti důkazy o přítomnosti čtyř stíhaček SU-25, čísla na trupu 06, 07, 08 a 38, z 299. perutě letectva Ukrajiny dne 17. července 2014 ve vzdušném prostoru Ukrajiny. Malajsijské letadlo bylo sestřeleno bitevníkem SU-25 s palubním číslem 08. Pravděpodobně došlo k záměně s letadlem, kterým se vracel prezident V. Putin z cesty po Jižní Americe ve stejném čase a stejné letové trase; před ukrajinskými hranicemi však byl jeho let odkloněn na Bělorusko. Pilot je prý ve Spojených arabských emirátech, žena pracující ten den v řízení letového provozu nad Ukrajinou zmizela. Proč naše média mlčí?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …