Vladislav Černík: Doplněné Peheho Desatero

17.10.2012 9:15

J. Pehe nám blobuje a hodnotí (po)volební situaci. Zkusme k jeho Desateru něco tzv. dořeknout, čili pokusit se J. Peheho nějak zúplnit.

Vladislav Černík: Doplněné Peheho Desatero
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Ocitujme j. Peheho a navažme na něj oním zúplněním:

Z krajských voleb a voleb do třetiny Senátu se vynořila jako hlavní následující poselství.

1. Občanská demokratická strana utrpěla předpokládanou porážku v naprosté většině krajů, a to navíc způsobem, který je těžké odbýt mávnutím ruky. V řadě krajů nedosáhla ani na desetiprocentní hranici a je až třetí za KSČM. Ve straně to vyvolá velké pnutí, jakkoliv se to Petr Nečas bude snažit bagatelizovat. Rebelové se budou cítit posilněni v boji s Nečasem i vládou.

No jistý malý Stalingrad to pro ODS je, ale jen jistý! Ale ODS je nutno chápat v jakémsi součtu (ODS + TOP09 a i někdo třetí do mariáše) Tím třetím může být tu Bělobrádkova KDU-ČSL (byť by byla v nějaké koalici s ČSSD!), tu nějaká regionální strana, ba někdy i nějací sólisté v senátních kampaních či v prezidentské. kampani. A ani SPOZ jasně neřekla, že s ODS či TOP09 nebude nějak koalovat, Suverenita J. Bobošíkové také není k pravici nějak čitelná.
Čili na donucení pro  současnou koalici jít „od válu“ to samo o sobě nestačí.

A vládní koalice nebude váhat nové, pravděpodobně levicové či levicovější vládě založit do vínku nějaký ten pukanec, který bude dost nezvratný. Třeba taková (částečná) privatizace důchodových pilířů či zdravotnických či sociálních služeb.

Na tom se může s příslušnou škodolibostí shodnout Nečasovo jádro ODS s rebely s ODS i s otcem zakladatelem.

2. Jediným úspěchem je výsledek v Plzeňském kraji, který je dobrou zprávou pro stranu, ale nejhorší možnou pro Petra Nečase. Ten se na tiskové konferenci k výsledkům voleb sice pokusil o jakýsi bonmot ve stylu, že kdyby nevyhodil bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z vlády, ODS by takového výsledku v Plzeňském kraji nedosáhla, ale v podstatě nám úspěch Pospíšila říká, že jako jediný politik ODS uspěl v krajských volbách nejviditelnější oponent Nečase ve straně. Pospíšil dostal zdaleka nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech politiků ODS ve všech krajích. To vše bude jistě téma pro nadcházející kongres ODS

Bod 1 klidně vyváží i vyautování Pospíšila plzeňskou oranžovo-rudou koalicí!

3. Senátorský mandát naopak neobhájil nejviditelnější spojenec Nečase v ODS, Alexandr Vondra. To bude mít také svoje důsledky už na nadcházejícím sjezdu ODS.

Ale ODS se zde klidně může tvářit na svém kongresu, že nějaký takový Vondra neexistuje. Ten třeba může dostat virózu a posléze se třeba vynořit někde ve orgánech NATO, či jinde na ambasádě.

4. Porážka ODS v krajských volbách se očekávala. A očekávaly se i ztráty v senátních volbách. Málokdo předpokládal, že by ODS obhájila všech 14 senátních křesel, která vyhrála v roce 2006. Jenže výsledek senátních voleb je pro ODS naprostý debakl. Do druhého kola postoupilo sice 10 kandidátů, ale reálnou šanci na zvolení mají zhruba čtyři. Strana tak ztratí okolo deseti křesel a celkově se propadne někam k sedmnácti křeslům v horní komoře. Levice naopak bude mít pohodlnou ústavní většinu.

Pokud ČSSD něco neudělá s redefinicí Senátu, tak lze se řídit Kalouskovou větou:

Senát nám může něco nanejvýš zdržet tak o 5týdnů.

A to Trojkoalice ráda udělá, a občané přijdou o iluzi, že i „oranžový“ Senát vůči pravicové vládě může něco změnit.

5. Hrozivost senátních výsledků pro ODS umocňuje špatný výsledek v Praze, která byla pro ODS dosud jistotou. Obhájit svůj mandát bude mít velký problém i taková populární osobnost, jako je Tomáš Töpfer.

I zde platí komentář k bodu 4.

6. Celkové posílení KSČM překvapí jen ty, kdo si mysleli, že hazardování současné vlády i velkých stran (ODS a ČSSD) s důvěrou voličů nebude mít následky. Úspěch KSČM je na prvním místě dílem otřesné vládní politiky, ale také neschopnosti ČSSD přesvědčit voliče, že je k pravici skutečnou, nezkorumpovanou alternativou.

To je  jistá Peheho limita.  Pokud se podíváme po Evropě, tak se současnou celosvětovou krizí se perou nepříliš úspěšně jak tradiční konservativci v Německu či ve velké Britanii, a to tam je patrně nižší míra korupce než v ČR. Ale své problémy mají i severské země se svou tradiční a dost levicovou sociální demokracií. Prostě chybí vedle reformní levice ta radikální. Na 51% mohou sociální demokracie zapomenout.

7. Výsledky také ukazují, že pravicové strany budou muset najít jinou taktiku, než mobilizovat proti KSČM. To už evidentně nefunguje.

Téměř nahnědlý tón rétoriky pana Bělobrádka, když mává touto vyčichlou kartou, ukazuje, že cca 1/3 voličů na to nějak slyší. Čili přesněji vzato, pokud se vynoří nějaký jiný Nečas, třeba Pospíšilova střihu, pak dál bude tato taktika otravovat ovzduší v ČR.

8. ČSSD bude pod velkým tlakem přehodnotit zákaz koaliční spolupráce s KSČM i na centrální úrovni poté, co ji nezbude než v možná až v deseti krajích vytvořit s komunisty krajské koalice.

No zatím to vypadá, že ČSSD se bude snažit z těchto koalic vykroutit všemi možnými i nemožnými způsoby. Některé načrtává jiný autor zde (http://vlkovobloguje.wordpress.com/2012/10/14/co-rikaji-vysledky-krajskych-voleb-a-prvni-kolo-senatek-2-analyza-kraju/#more-930896)

9. Krajské i senátní volby jsou naprostým debaklem pro TOP 09. Úspěšnější jsou i lidovci, z jejichž lůna TOP 09 vzešla. Tyto volby jsou začátkem konce TOP 09.

No mutování a recyklování už v  Předtopácích (vzpomeňme  třeba:  ODA, Unii svobody, VeVerky) je v ČR na vysoké úrovni, tak proč by po debaklu TOP09 tady nemohli vzniknout třeba  nějací Potopáci?

10. Ve výsledcích krajských senátních voleb se skrývá špatná zpráva i pro prezidentského kandidáta Miloše Zemana, jehož SPOZ ve většině krajů zůstala pod hranicí volitelnosti a v senátních volbách se vůbec neuplatnila. To není nejlepší vysvědčení o široké přitažlivosti Zemanovy osobnosti.

Ale ani to není plná pravda, jednak na popularitě M. Zemana začal pracovat sám Hradní pán, ale i sám M. Zeman umí efektně marketingově využít neschopnost svých spolustraníků (takto to např. ale elegantněji a mnohem taktněji řekl v ČT A. Mitrofanov z Práva) jako svou volební zbraň.

A jen tak na závěr:

Pořád si myslíte vy voliči jiných stran než ODS, TOP09 a VV, že jsme v sobotu 13. 10. již vyhráli válku?
Pořád si myslíte vy nezávislé iniciativy, že si lze dát oddych?
Pořád si myslíte vy odboráři, že není třeba lidi mobilizovat, když nechtějí protestovat?
A pořád si myslíte vy NEVOLIČI, že to můžete těm ostatním svou nečinností dál kazit?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…