Vladislav Černík: Ve věci plk. Šlachty a jako memento pro plukovníky-následovníky

22.06.2016 11:39

Tak, jako ostatní instituce se i vlády, ministři, generálové policie a policejní plukovníci řídí Murphyho zákony. Mnohdy však přesně nevíme kterými.

Vladislav Černík: Ve věci plk. Šlachty a jako memento pro plukovníky-následovníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

O'Brienův zákon: Ještě se nic neuskutečnilo z pravých důvodů. Meskimenův zákon: Nikdy není dost času na to, aby se to udělalo dobře. Ale vždycky je dost času na to, aby se to udělalo znovu. O plk. Šlachtovi se napsalo mnohé, no tedy, o jeho stravovacích preferencích zatím spíše málo. Akorát snad, že se potkal s vrchní státní zástupkyní Bradáčovou v hotelu ve Špindlu. Že patrně nešlo o služební večeři, tak to by jistě přisvědčil i takový Červíček či Černochová, vždyť oni se také spolu jen o policii pořád nebavili...

Spíše převažovaly nekladné náhledy a z těch kladných některé byly opřeny o okoralé argumenty, třeba, že tu reformu na něj ušili estébáci, takové už málem ani ve čtyřkách ani po čtvrtém nijak nefrčí. Ale v (dobré) pražské kavárně, tam ještě jó. Té většině negativních reakcí se v podstatě nedivím, nechápat u vysokého policejního policejního důstojníka, který během své práce přišel do styku s lidmi z nejvyšších pater naší mocenské struktury včetně kapitánů (spíše i generálů ekonomiky), že já jsem tu na práci a moji nadřízení na (politické) šachy a nechválit reformu, kterou mi ani nedali číst, tak to si nezaslouží ani praporčičké hvězdičky, natož epolety plukovníka. A navíc se tvářit zarputile a mávat výpovědí – v přímém přenosu, když policejní prezident (kódové označení: Neohebný) a ministr vnitra (od pražského Hradu až po podhradí pražských kaváren známý aliasem: Dvojitej ), také v přímém přenosu se tváří uvolněné a mávají Šlachtovi na pozdrav pozvánkou do konkurzu. Byť se ta kauza neodehrála ani na Silvestra ani na Apríla, tak ovšem taková nabídka musela pobavit statisíce těch, kteří si někdy nějaký ten konkurs – ale v nesprávnou dobu a na – pro ně – nesprávný post, střihli. A další statisíce, těch někdy reorganizovaných muselo i bez Vizíru zírat – na opakovaná ujištění, že právě tato reorganizace nic nezbrzdí, všechno zefektivní a ještě pár vykáže pár dalších bezvadných vlastností, které mne sice ani nenapadají, ale to je možná tím, že policie musí i pracovat v utajení. Ale nějak mne napadá, že předlistopadovou terminologií řečeno, musel být i v tomto ten Šlachta nějakej pomýlenej, když proklamoval, že se mají utajovat spíše vyšetřovací spisy než spisování reorganizace. Ty stovky lidí z galérky musely být zřejmě také z toho celí zsinalí, jak ta reorganizovaná policie bude šlapat i po nich. Nezaručené zprávy říkají, že někteří z nich tu zsinalost zaháněli i boucháním zátek od šampaňského.

Dvojitej s Neohebným, aby ušetřili práci státním žalobcům, kteří to stíhání a vyšetřování prováděné policajty nějak dozorují (ze zákona!) se obrnili prohlášením, že reorganizace policie je ve výlučné kompetenci policejního prezidenta (z vyhlášky?). Pro ty, kteří se s latinou již nepotkali, přeložím příslušnou poučku, byť poněkud volněji:

Dura(k) lex (tamen) lex.
(Blbec zákon, ale přesto zákon.)

No ti, státní zástupci, zvlášť ti z Olomouce, to nějak nepochopili, ani k tomu nezasalutovali, ba dokonce chtěli vysvětlení (to mohou, ze zákona). A šák jim taky někteří vod novín vysvětlili: ...a takle prokurátorskou republiku to by ste nechtíly?

Lze i zaznamenat nějaké potměšilce, kteří dělají kiš, kiš tomu Ištvánovi, neměli jste šahat na kabelky. Ti seriózní novináři, z těch respektovaných týdeníků a novin pro lidi, ti, kteří se ani nezastaví, poněvadž musí také furt běhat do telky, tedy té naší, té české, ti říkají:

a co se vlastně vyšetřilo v tej Nayině věci? Pár kabelek, jedna bratru za 100 táců, no a co to je?

Tady mohou hudrat leda tak nějací nezaměstnaní (tj. ti, co se nesnaží…): ...no nepřiznat tak pár kaček a máme po dávkách.

No jo, nechápou, že někde dře jako kůň a oni chodí jen po úřadech natahovat ruku, ale hrabat listí zadarmo, to né, to se jim nechtělo.

Jak říká pan Paroubek: ...mohla ta Nečasova vláda v klidu dovládnout. Ano je to ten samej pan Paroubek, kterému v r. 2009 zrušily ty předčasné volby. A jiní zase upozorňují na to, že pan Šlachta převzal křeslo po panu Kubicem (to byl taky plukovník, který se z řadového taxikáře vypracoval na ministra, dokonce silovýho). Sice jsem nikde nezaznamenal, že by pan Šlachta vyráběl další Kubiceho zprávy (a třeba tam zmiňoval pana Paroubka), ale pana Kubiceho už nikdo nechrání (pan Havel tu už není), tak ten ten Šlachta musí být tedy taky pěknej ptáček. Nevím proč mne právě v tomto bodě napadá, že po generálovi policie Lorencovi prakticky do jeho křesla dosedl pan Ruml, jo jo ten, co pak přespával v té televizi, co tehdy nevysílala. A zkuste jít dneska přespat do televize…, taková paní L. Procházková o tom může vyprávět, a to se jen zkusila před budovou televize procházet, no jo sice s transparentem...co pak to jde? Někdy ji může vyfotit a někam to dát a pár posměváčků se pak bude ptát, proč to Televize, ta naše, ta česká nevysílala?

No abych necitoval jen pana Paroubka, tak ocituji třeba pana Jelínka Lukáše, je z MDA a píše i do Práva, které není dneska ani oranžové. Jedná se o stať Katalog politických chyb také trochu volněji:

...Další chyba byla, že ministři za ANO nepřišli za ministrem vnitra nebo premiérem a neřekli: Nespěchejme, pojďme to v klidu probrat, jinak to bude naše společná ostuda. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán rovnou pohrozil demisí a šéf ANO Andrej Babiš vyvolal smírčí řízení ve vládní koalici.

Proč ta rychlost? Protože je ANO netrpělivé a amatérské, anebo mělo informace o reorganizaci předem a půdu pro politický konflikt kypřilo? Podobnou zbrklost prokázal i plukovník Šlachta, když po vzoru francouzských či italských filmů obratem svlékl uniformu.

Chybou číslo tři, která pomohla nafouknout kauzu do rozměrů dosud v této koalici nevídaných, byla komunikace s partnery přes média.

Lukáš Jelínek většinou své myšlenky sděluje jasně, nicméně, inspirujme se oním okřídleným ze školních lavic:

...co tím chtěl básník říci?

Asi toto:

...Řekněme si to (ve vládě) někde v zákulisí, každej zůstaneme na svém a nikdo další to nemusí vědět (koneckonců voliči nám již dali svůj hlas) a patlejme spolu to vládnutí dál…

Lukáš dobře ví, že se tomuto se říká kabinetní politika, ale etymologie slova kabinet (míněno vláda) od toho asi nepochází. Také, podle Lukáše to ANO nemělo tak spěchat, mohlo přece počkat

(na podpis té reorganizace), no tomu se zase říká konkludence, ale to Lukáš zřejmě také ví. Ten Šlachta také mohl čekat (někde potichu v koutku na jakýsi post po reorganizaci), pro to latinský výraz neznám, ale česky se tomu řekne dělat křena

Fyzikální terminologií se to dá rozvést:

Jednotkou nedůvtipnosti se stává 1 Šlachta, ale pro praktické použití jde o jednotku příliš velkou

V TV seriálech s policejní tématikou se v takových situacích říkává:

...máte mne snad za idiota? (Taggartův asistent)

A pro úplnost dovysvětlím i Lukášovi, že nemůže podceňovat ministra et item velkoprůmyslníka Babiše, že by uvěřil tomu, že ten odér z téhle kauzy nebude cítit na veřejnosti až po letošních krajských volbách. Ale současně chápu tu smůlu premiéra a ministra vnitra, ze nemohli tvrdit, a současně je jejich štěstím, že se o to nepokusili, že eliminace Šlachty dělají kvůli ochraně svých dětí.

A poučení na závěr ze Šlachta-gate:

Pro vícepremiera Babiše: Podporou plk Šlachty a současně okázalým vyloučením pracovní pozice v Agrofertu lze i vyloučit ataky na Čapí hnízdo i nějakým dalším neortodoxním plukovníkem.

Pro premiera Sobotku, OKD a církevní restituce: žádné další horlivé plukovníky do těchto věcí nebudeme pouštět, vždyť stejně neumí najít nic víc než nějakou kabelku. A prokurátorům (státním zástupcům) zatím ten Rath musí stačit.

Pro vicepremiera Bělobrádka: já se budu ještě nějakou dobu snažit s tím Šlachtou (on o církevních restitucích se nezmiňoval) scházet. Já dokonce i snesu, když tu policejní reformu bude spoluvytvářet nějaký byvší důstojník StB, neboť ten si dá secsakra pozor někdy někde nějak o ty restituce byť jen trošku zakopnout.

Pro ministra vnitra: s tím Šlachtou budu ještě nějakou dobu min. financí polechtávat, ale (spolu)bouchat do stolu pro peníze pro české děti nebo české pacienty to na mně nechtějte, já mám dost starostí s těmi migranty.

Jako autor dodávám, taky od ministra vnitra nechtějte, aby porozuměl Řekům, pokud od něj chcete, aby nerozuměl kvótám.

Tisková zpráva: Vláda dobře funguje, plní své programové prohlášení (zvávaní novináři dobře vědí, že na to, o kterou verzi se jedná, se nemají ptát), mezi jejími členy panují srdečné pracovní vztahy.

Dodatek od nejmenovaného politologa:

Na rychloreformy dávají rychlopodpisy turbostudenti.

Aneb, co se ve škole naučíš, to se ti ve funkci hodí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

10:49 Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veř…