Vraťte nám stát: Konec manipulace a ovlivňování voleb!

11.09.2013 8:56

Veřejnoprávní media musí přestat se zavedenou praxí ovlivňování veřejnosti prostřednictvím výzkumů, které se odchylují řádově o 8 až 10 procent.

Vraťte nám stát: Konec manipulace a ovlivňování voleb!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Občanské sdružení Vraťte nám stát!(dále VNS) se obrátilo Otevřeným dopisem na rady České televize a Českého rozhlasu se žádostí o změnu zažité praxe, podle které se do předvolebních diskusí zvou pouze představitelé těch stran, které v takzvaném výzkumu, který ale není nijak nezávisle kontrolován, dosáhli 5 procent.

„Je potřebné poskytnout prostor i těm stranám, které jsou pod pětiprocentní hranicí. Ubírat možnost prezentace menším stranám je obcházením institutu voleb, protože jen ty mají určit, kdo je úspěšnější. Takový předvýběr před volbami nepřísluší nikomu, ani výzkumným agenturám, které vytváří dojem, že „karty jsou již rozdány“a tím brutálně ovlivňují voliče“, říká se v otevřeném dopise.

A dále se v otevřeném dopise píše: „Veřejnoprávní média svojí dosavadní praxí výběru účastníků do předvolebních diskusí neúměrně oslabují šance a možnosti minoritních politických subjektů, podporují stávající mocenský oligopol, což v konečném důsledku odporuje principu volné soutěže politických stran garantovaného článkem 5 Ústavy“.

VNS se zasazuje o skutečnou aplikaci demokratických postupů nejenom v řízení státu ale také veřejných institucí, především medií. Veřejnoprávní media mají ze zákona povinnosti, kterým musí, zejména v tak důležitých okamžicích, jimiž jsou volby do Poslanecké sněmovny, dostát. K těmto povinnostem patří, kromě jiného:objektivní zpravodajství, apolitičnost a objektivnost.

Celé znění Otevřeného dopisu

Otevřený dopis Radě České televize a Radě Českého rozhlasu

Vážení radní,

média hrají v každé společnosti zásadní roli při rozšiřování informací a utváření názorů. V demokratickém státě, kde „názor“, vyjádřený ve svobodných volbách, může určovat směřování celé země na několik budoucích let, je ona role o to zodpovědnější. Opravdu svobodnou volbu může člověk provést pouze tehdy, kdy má dostatek informací o všech variantách.

V minulosti Česká televize a Český rozhlas bohužel svým přístupem vytvářely stav, který předem omezoval škálu možností, ze kterých volič vybírá. Mluvíme o situaci, kdy do předvolebních diskuzí byli zváni zástupci pouze těch stran a uskupení, které v daném kraji nebo na celorepublikové úrovni překročily 5 procent volebních preferencí s další omezující podmínkou celkového počtu diskutujících.

Jsme si vědomi technických omezení, ale odmítáme podivný „klíč“, který určuje účast v diskusích. Domníváme se, že je potřebné poskytnout prostor i těm stranám, které jsou pod pětiprocentní hranicí. Ubírat možnost prezentace menším stranám je obcházením institutu voleb, protože jen ty mají určit, kdo je úspěšnější. Takový předvýběr před volbami nepřísluší nikomu, ani výzkumným agenturám, které vytváří dojem, že „karty jsou již rozdány“a tím brutálně ovlivňují voliče. A už vůbec ne veřejnoprávnímu mediu. Když vezmeme navíc v potaz odhady výzkumných agentur, které se od reality v minulosti lišily až o
8 – 10 procent, je dosavadní praxe veřejnoprávních medií na hranici manipulace.

Veřejnoprávní média tedy svojí dosavadní praxí výběru účastníků do předvolebních diskusí neúměrně oslabují šance a možnosti minoritních politických subjektů, podporují stávající mocenský oligopol, což v konečném důsledku odporuje principu volné soutěže politických stran garantovanému článkem 5 Ústavy.

Model, který navrhujeme, by za použití ilustračních čísel mohl vypadat následovně: pokud by například Česká televize nebo Český rozhlas uspořádaly
16 předvolebních debat vždy s účastí šesti zástupců stran a skrze průzkumy by se počet stran, které dosahují preferencí nad dvě procenta, omezil na přibližně dvanáct, každá strana by se zúčastnila osmi pořadů. Jednoho nebo dva účastníky debaty by bylo možné do příštího pořadu vybrat za účasti státního notáře losem z těch stran, které v průzkumech přesahují dvě procenta preferencí. Znamenalo by to zcela nestranné oživení politické diskuse. Takový přístup by byl zcela nenapadnutelný z hlediska fair play a znamenal by také, že se předvolební kampaň stane ještě mnohem zajímavější pro široké publikum.

Věříme, že tento podnět vezmete v úvahu a v rámci blížící se předvolební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny budou veřejnoprávní média plnit úkol veřejné služby tím, že poskytnou objektivní a vyvážené informace o kandidujících politických subjektech tak, aby občané (voliči) měli před volbami pro své rozhodování všestranné informace. Tento úkol veřejnoprávních médií odpovídá § 2 zákona o České televizi a zákona o Českém rozhlase.

Za iniciativu VRAŤTE NÁM STÁT!

Členové výboru

Jiřina Dienstbierová, v.r.
Martin Hausenblas, v.r.
Petr Lázňovský,v.r.
Hana Marvanová, v.r.
Václav Němec, v.r.
Pavel Troubil, v.r.

Vraťte nám stát! je občanské sdružení založené podle zákona č. 83/1990 Sb. k poskytování obecně prospěšných činností s cílem zlepšit fungování demokratických procesů a zlepšit možnosti občana ovlivňovat důležitá politická rozhodnutí v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…