Výzva Sobotkovi a Šefčovičovi: Žádáme otevřenou kritickou debatu o jaderné energetice

25.05.2015 15:44 | Zprávy

Nevládní a ekologické organizace z České republiky, Rakouska a Bruselu ve společné výzvě oslovily v předvečer Evropského jaderného fóra (ENEF, koná se v Praze 26.-27. května) předsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku, který nad ENEF převzal záštitu. Upozorňují jej na stinné stránky jaderné energetiky v podobě ekonomických rizik pro spotřebitele elektrické energie, stále neřešený problém jaderného odpadu i nové otázky jaderné bezpečnosti vycházející z technologického stárnutí reaktorů. Obdobnou výzvu s evropským kontextem adresovali také Maroši Šefčovičovi, místopředsedovi Evropské komise odpovědného za Energetickou unii.

Výzva Sobotkovi a Šefčovičovi: Žádáme otevřenou kritickou debatu  o jaderné energetice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

České i mezinárodní organizace dlouhodobě se věnující otázkám budoucnosti energetiky považují za klíčové téma možných dotací pro nové jaderné reaktory, o kterých uvažuje po Velké Británii také české ministerstvo průmyslu. Vyzvaly proto premiéra Bohuslava Sobotku, aby česká vláda dala již nyní jasné a závazné stanovisko, ve kterém odmítne garantované výkupní ceny pro případné další jaderné reaktory.

Po české vládě i Evropské komisi žádají prosazování úplné implementace bezpečnostních opatření vyplývajících ze zátěžových testů jaderných elektráren. Pokud by se uvažovalo o prodloužení životnosti jaderných reaktorů přes projektovanou – v České republice jde o Dukovany, tak pouze s podmínkou posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) včetně přeshraničního.

Provozovatelé jaderných elektráren by měli nést plnou odpovědnost za škody, které případně způsobí. Evropská komise i jednotlivé země by se proto měly co nejdříve domluvit na sjednocující úpravě dnes roztříštěných režimů úmluv (Pařížské a Vídeňské) o občanskoprávní odpovědnosti za jaderné škody.

Národní plány nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivními odpady musí projít transparentní veřejnou debatou

Organizace také upozorňují, že národní plány nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady musí projít transparentní veřejnou debatou a že je třeba, aby národní legislativa dostatečně respektovala zájmy obyvatel, kterým by případná úložiště navždy změnila budoucnost.

„Předseda vlády by měl na místo výletů do Dukovan nebo na jaderná fóra podpořit kritickou debatu o jaderné energetice. Jen tak se může Česká republika připravit na budoucí problémy se stárnoucími a dožívajícími jadernými reaktory a především se vyhnout nutnosti masivně dotovat výstavbu a provoz jaderných reaktorů. Bez nezávislého vyhodnocení rizik reálně hrozí, že na další české jaderné reaktory budou muset spotřebitelé připlatit v budoucnu tisíce miliard korun,“ uvádí jeden z hlavních důvodů společné výzvy Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Edvard Sequens ze sdružení Calla pak doplňuje: „Česká republika využívá neexistujícího evropského režimu pro odpovědnost provozovatelů za škody po havárii a ČEZ by tak uhradil škody jen do výše 8 miliard korun. To chceme změnit stejně jako chybějící společenskou debatu o řešení problému vyhořelého jaderného paliva.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …