Žádost o propůjčení Řádu Bílého lva Františku Krieglovi

29.08.2014 18:16

Vážený pane prezidente, na základě nedůstojné kauzy ohledně čestného občanství na Praze 2, žádáme Vás touto formou, my občané České republiky, o propůjčení Řádu Bílého lva Františku Krieglovi in memoriam.

Žádost o propůjčení Řádu Bílého lva Františku Krieglovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Domníváme se, že František Kriegel prokázal neskutečnou odvahu a to hned třikrát ve svém životě a proto mu patří nejvyšší vyznamenání České republiky, i když bohužel posmrtně. Poprvé, když působil jako lékař v republikánské armádě ve Španělsku a po vypuknutí války odešel v řadách Červeného kříže do Číny napadené Japonskem pomáhat obětem japonské běsnění. Po druhé, když po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 byl spolu s dalšími vedoucími československými komunistickými politiky unesen do Moskvy, kde jako jediný člen československé delegace odmítl podepsat tzv. Moskevský protokol. Stal se pak nepřijatelným pro Sověty a již 31. srpna 1968 byl odvolán z předsednictva ÚV KSČ.

"Odmítl jsem podepsat tzv. Moskevský protokol. Odmítl jsem to proto, že jsem v tomto protokolu viděl dokument, který všestranně svazoval ruce naší republice. Odmítl jsem jej podepsat proto, že podepsání se dělo v ovzduší vojenského obsazení republiky, bez konzultace s ústavními orgány a v rozporu s cítěním lidu této země (...) Hlasoval jsem proti ratifikaci smlouvy o dočasném pobytu vojsk na našem území (…) Tato smlouva o dočasném pobytu vojsk na našem území postrádá základní náležitost řádné smlouvy, tj. dobrovolnost Smlouva byla podepsána nikoliv perem, ale hlavněmi děl a samopalů," řekl František Kriegel při projevu na zasedání ÚV KSČ na podzim 1968.

Po třetí, když 18. října 1968 hlasoval (spolu s Ing. Boženou Fuksovou, JUDr. Gertrudou Sekaninovou Čakrtovou a Františkem Vodsloněm) v Národním shromáždění proti přijetí smlouvy o dočasném pobytu sovětských vojsk na území ČSSR. Podepsal také Chartu 77 a po roce 1969 byl pronásledován StB. 

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.