Zamítněte senátní návrh na likvidaci našich národních parků

05.02.2017 10:40

Senát bohužel přijal návrh připravený jihočeskými a západočeskými regionálními politiky. Předložil jej senátor Jaroslav Větrovský (nezávislý za ANO) s podporou známého odpůrce ochrany přírody senátora Tomáše Jirsy (ODS) z Hluboké nad Vltavou, který dlouhodobě hájí zájmy developerů na Šumavě.

Zamítněte senátní návrh na likvidaci našich národních parků
Foto: zakrasnejsivimperk.cz
Popisek: Národní park Šumava

Destruktivní návrh obsahuje rozsáhlé změny v novele zákona o ochraně přírody, která mění pravidla péče o všechny naše národní parky. Návrh otvírá prostor pro přeměnu velkých částí národních parků na lunaparky, pro masivní výstavbu pod záminkou rozvoje obcí a pro těžbu dřeva. Konkrétně návrh mimo jiné:

Ruší dlouhodobý cíl národních parků chránit nerušený vývoj přírody alespoň na polovině jejich území (úprava § 15). To je přitom hlavním smyslem existence národních parků všude ve světě. Divokou přírodu bychom tak v našich národních parcích viděli jen na malých plochách.

Jako hlavní cíl zóny kulturní krajiny deklaruje rozvoj obcí (úprava § 18 odst. 1 písm. d), přičemž tato zóna může dle senátorského návrhu pokrývat třeba i polovinu území národních parků (úprava § 18 odst. 1 písm. c). Hrozí tak masivní výstavba a přeměna harmonické krajiny na lunaparky.

Umožňuje převést velkou část lesů národních parků do režimu trvalého lesnického hospodaření a těžby dřeva (úprava § 18 odst. 1 písm. c).

Umožňuje v národních parcích budovat přehrady (úprava § 16 odst. 1 písm. h).

V přírodní zóně, která má chránit divočinu, umožňuje lovit veškerou zvěř (úprava § 18a odst. 1 písm. d) a pod záminkou protipožárních opatření budovat asfaltové cesty či umělé vodní nádrže (úprava § 18a odst. 1 písm. b).

Nařizuje v Radě národních parků projednávat klíčové dokumenty jako zonace či vymezení klidových území pouze s dotčenými obcemi a kraji a vylučuje z projednání vědce a další členy Rady, resp. jejich hlasu nedává žádnou váhu (úprava § 20 odst. 3 a 4).

Experti Hnutí DUHA senátní pozměňovací návrhy podrobně analyzovali a veřejně na jejich škodlivost upozorňují. Senátní návrhy jednoznačně odmítá i ministr životního prostředí Richard Brabec.

Výzvu můžete podpořit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.