Zbyněk Fiala: Bankovní unie spouští

30.06.2012 12:54

Do pátečního rána vyjednávali účastníci summitu Evropské unie především o pomoci ohroženým členům eurozóny. Španělsko a Itálie zablokovali projednávání dalšího programu, dokud nebude vyřešena nejakutnější hrozba. Výsledkem je první krok ke vzniku bankovní unie eurozóny.

Zbyněk Fiala: Bankovní unie spouští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Velkým mužem bruselského nočního jednání ze čtvrtka na pátek byl bývalý eurokomisař a současný víceméně prozatímní italský premiér Mario Monti, který odmítl vyjednávat o dlouhodobých prorůstových opatřeních s hořící střechou nad hlavou. Francouzský prezident Francois Hollande podporoval italskou a španělskou pozici proti Německu a severnímu křídlu, informuje Bloomberg. Hořící střecha má podobu stále vyšších úrokových sazeb na trhu, které v červnu ve Španělsku prorazily 7 procentní hladinu a v Itálii 6 procentní (ale v zimě byly nad 7 procenty taky).

Výsledkem je dohoda o novém modelu pomoci, které nejprve využijí Španělsko a Itálie. Španělsko, které se kácelo pod tlakem bankovní krize, nemusí podstoupit řecké mučení a pomoc půjde přímo do ohrožených bank. Nastoupila však jiná podmínka - místo společného fiskálního dozoru nastoupí centrální bankovní dohled eurozóny, který bude rychle vytvořen.

Také Itálie, která potřebuje pomoci se suverénním dluhem, už nepodstoupí proceduru vyjednávání nových podmínek a zaváže se pouze k zachování standardních evropských závazků ve věci snižování dluhu a deficitu. Je to nepochybné uznání faktu, že vnucené škrtací plány zhoršují situaci, protože nadělají víc dluhu, než naspoří. Do hry totiž vstupuje – jak známe i z domova – výpadek daňových příjmů v uškrcené ekonomice.

Je tu ještě jeden nový prvek španělského plánu, který zasáhne finanční trhy. Evropské půjčky španělským bankám už nebudou mít statut nadřazeného dluhu. To totiž dříve automaticky snižovalo kvalitu všech ostatních dluhových nástrojů na trhu, protože před každým běžným věřitelem naskočila vyhlídka, že až se bude splácet, do fronty před něj naskočí věřitelské státy a ostatní dostanou jen to, co zbyde.

Dohoda o společném dohledu nad bankami všech 17 států eurozóny je jasný krok směrem k „bankovní unii“. Jeho úkolem bude nejen kontrola správného využívání evropské pomoci bankám. Bude mít i další přímé pravomoci, které umožní zasáhnout v počáteční fázi krize a případně přinutit vlastníky k navýšení kapitálu pod hrozbou nucené správy či dokonce převzetí a konsolidace banky. „Cílem je zajistit euro jako nezvratný projekt,“ prohlásil podle Reuters na briefingu v půl páté ráno prezident EU Van Rompuy.

Podle Financial Times jde o největší změnu v eurozóně od vzniku eura, která prolomila dosavadní odpor severního křídla ke vzniku nové izolované instituce. Nicméně přímá pomoc bankám je vykoupena dohodou o vzniku účinného nástroje pro centrální řízení krizí. Má zabránit opakování irského scénáře, kdy slabé banky strhnou do propasti dluhu jinak zdravé státní finance, které pak krvácejí na státních garancích pro vkladatele. Nyní tedy převezme tento úkol euroval ESM, který zátěž rozdělí prostřednictvím společných garancí zatím do výše 500 miliard euro.

Nějaký čas se v tom Španělsko ještě musí potácet samo, protože nový mechanismus bude vytvořen nejdřív do konce roku. Ale už samotná vyhlídka řešení povzbudila obchodování s eurem a obrátila kurz evropské měny nahoru, podle agentury Bloomberg nejrychleji za 8 měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…