Zbyněk Fiala: Bush ze hry, Sanders se drží

21.02.2016 18:15

Dynastie rodiny Bushů zatím nemá pokračování. Po republikánských primárkách v Jižní Karolině zůstává ve hře trojice Donald Trump, Marco Rubio a Ted Cruz, které Jeb Bush nestačil a zůstal nerozlišitelný ve skupině poražených.

Zbyněk Fiala: Bush ze hry, Sanders se drží
Foto: archiv
Popisek: Zbyněk Fiala

Demokratické primárky proběhly nejprve v Nevadě, kde Hillary Clintonová sice vyhrála, ale její náskok se smrskl na pouhých šest procent. Postup starého socialisty Bernie Sanderse se opírá hlavně o mladé voliče.

Donald Trump je k nezastavení. Ani prezident Barack Obama, ani papež František nedokázali nic změnit na obrovské převaze Donalda Trumpa, který vyhrál v Jižní Karolině s desetiprocentním náskokem nad zhruba stejně silnými soupeři Marcem Rubiem a Tedem Cruzem. Pohled na volební mapu však ukazuje, že pouze Rubio dokázal Trumpa ve dvou okresech porazit a usrkl tak dvě kapky z Trumpova moře. Vedení Republikánské strany ve Washingtonu je zoufalé, za nepřijatelného považují i třetího Cruze. Bude zajímavé, co všechno budou ochotni udělat na podporu Marca Rubia.

V Nevadě se hlasovalo o kandidátech Demokratů. Hillary Clintonová uhájila předpokládané vítězství, ale podle průzkumů z minulého týdně mělo být drtivé o dvacet nebo více procentních bodů. Nakonec se náskok smrskl na pouhých šest procent a pohled na volební mapu ukazuje, že poměr sil je vyrovnaný i v počtu vítězství v jednotlivých okresech. Clintonová přitáhla na svoji stranu bohatý jih s Las Vegas, Sanders severní polovinu státu s Reno. Zajímavá je analýza, která porovnává situaci s rokem 2008, kdy tu Clintonová stála proti Obamovi. Většina z těch, kdo byli tenkrát pro Obamu, jsou dnes pro Sanderse.

Afroameričané v Nevadě hlasovali pro Clintonovou, v tom vedla nad Sandersem 76:22. Líp se jí dařilo také u žen a mezi nízko příjmovými voliči, kteří v New Hampshire dávali přednost Sandersovi. Za týden budou Demokraté v Jižní Karolině a také tam by měla Clintonová pohodlně vyhrát. Alespoň podle průzkumů týden před hlasováním, kdy vede 58:31. Ale na podzim to bylo 58:18.

Pokud však jde o mladé, tam se Clintonové nedaří. Reportáže z tábora Clintonové popisují, jak se pokouší nasadit televizní hvězdičky, aby přitáhla mladé voliče, ale na tato shromáždění přichází jen pár zájemců o fotku. Zato na shromáždění staříka Sanderse (74) valí mladé davy a napjatě poslouchají jeho výklady o socialismu. Stará generace se tohoto slova lekne, ale mladým nevadí.

Velice důležité bude „super úterý“ 1. března, kdy se hlasuje i v jednom z klíčových států, v Texasu. Patří do pětice států, ze kterých se vysílá do závěrečného volebního sjezdu více než 200 delegátů, mnohonásobně víc než třeba z Nevady.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…