Zbyněk Fiala: Horký podzim

04.10.2011 7:38

Podzimní sezónu protestů určují termíny, kdy se vláda pokusí proválcovat své pseudoreformy i přes předpokládané odmítnutí zákonů v Senátu.

Zbyněk Fiala: Horký podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas

Druhou kotvou je datum, které nás rok co rok vyzývá k zamyšlení, co jsme to tenkrát před dvěma desetiletími vlastně chtěli. Posílila také snaha o koordinaci protestních akcí. A tak už je jisté, že v nejbližší době se sejdeme na náměstích přinejmenším 21. října a 17. listopadu.

Občanská opozice sleduje s velkou nelibostí, co se odehrává v poslaneckých lavicícha hledá co nejúčinnější způsob, jak ukázat propastný rozpor mezi poměrem sil ve sněmovně a poměrem sil ve veřejném mínění. Lidé se cítí podvedeni, hluboce nesouhlasí s demontážísociálního státu a rozkrádání veřejných služeb, ke kterému dochází v rozporu s předvolebními sliby.

Co se vlastně v naší zemi děje? Zkusil jsem to shrnout v úvodním sloupku čerstvého bulletinu Alternativy zdola, který se rozdával na 3. fóru alternativ, konaném 28. září v Praze.

Několik vět 2.0

Prožíváme převrat, který nás zbavuje zbytků demokracie? Vláda realizuje program, který ve volbách otevřeně předložila jen TOP 09 a získala pro něj devět procent obyvatelstva. Neměl větší podporu, než jakou reálně měli v 80. letech Jakeš a Bilak. Těchto devět procent nyní sáhlo po kořisti prostřednictvím reforem. Míříme do nového období nesvobody. Místo státní bezpečnosti srážejí lidi na dno exekutoři. Naše daně, které měly financovat zdravotnictví a školství, spolkne korupce. Důchody máme vyměnit za poukázky do penzijního kasína. Lidé mají živořit, aby zvedali životní standard hrstky parazitů a tunelářů. Ti, kdo o reformách rozhodují, na ně nehodlají přispět, to se čeká od nás - a nikdo se nás na to neptal.

Jak dosáhnout toho, aby všechny svobody nebyly jen proti nám?

Všeobecné referendum je základním nástrojem pro to, aby společnost mohla v klidu odmítnout to, s čím drtivá většina obyvatel nesouhlasí. Referendum je lepší než ničivé bouře v ulicích.

Vládě by možná bouře vyhovovaly, aby dostala příležitost k násilnému umlčení opozice. Tohle riziko je třeba přijmout. Teď se rozhoduje o tom, zda znovu vyrazíme do otroctví jako před dvaceti lety, jen s jiným nátěrem.

Chceme nové volby. Odmítáme diktát těch, kdo ve volbách předstírali zcela jiný program.

Chceme referendum o reformách, aby rozhodli ti, kdo to mají platit.

Svatováclavská deklarace

Jeden z prvních pokusů o koordinaci občanských iniciativ probíhá pod názvem Fórum alternativ. Nyní využily volna při státním svátku a sešly se v Praze už potřetí. Zpráva na webu AZ uvádí, že uvedené akce, pořádané Alternativou zdola ve spolupráci s Akčním spolkem nezaměstnaných, Ne základnám a Mladými sociálními demokraty pod záštitou pražského radního Lukáše Kauckého, se zúčastnilo asi 50 aktivistů z půldruhé desítky organizací, občanských iniciativ a hnutí. Zástupci devíti z nich (AZ, ASN, ACORN CC, Centrum pro strategická a teoretická studia, Iniciativa za společenskou změnu, Křesťané za spravedlivý hospodářský řád, New World Order Opposition, NeZa, Spolupráce za Vysočinu) namístě podepsali „Svatováclavskou deklaraci", další se k ní vyjádří později.

Zmíněný dokument, který je adresovaný především nejvyšším státním orgánům, požaduje:

1. demisi vlády Petra Nečase, vypsání předčasných voleb a otevření diskuse o změnách volebního zákona s cílem prohloubit jeho demokratičnost;

2. přijetí zákona o obecném referendu, umožnění občanské legislativní iniciativy, zavedení odpovědnosti a odvolatelnosti zastupitelů za výkon mandátu a zajištění práva občanů zúčastnit se úředních rozhodovacích procesů ve věcech, jež na něho mohou dopadat;

3. schválení zákona o majetkových přiznáních, zavedení centrálních daní z veškerého majetku, rozšíření působnosti a pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, ale i kontroly jeho činnosti, a zahájení diskuse o oddělení výkonu státní správy v regionech a místech od samosprávy;

4. zastoupení občanských hnutí a iniciativ v politických debatách ve veřejnoprávních médiích, zavedení povinnosti ČT a ČRo odvysílat diskusní program k petici s více než 50 000 podpisy o předmětu petice za účasti zástupců petičního výboru, pravidelné zveřejňování transparentního hospodaření veřejnoprávních médií a vytvoření občanské (alternativní) mediální rady (http://az.utopia.sk/liferay/).

Měsíc neústupnosti

Nejvíc práce se musí udělat v ulicích, soudí ProAlt a postavil od 19. září na pražském Náměstí republiky permanentní stánek. Podpisují se tam petice proti vládním reformám a za referendum, ve kterém by se k demontáži sociálního státu mohli vyslovit občané. Není to obyčejný stánek, drží nepřetržité denní i noční služby a důkladně tak prověřuje akceschopnost ProAltu i spolupracujících organizací, především NeZa. Akce nese název Měsíc neústupnosti a přináší na náměstí třikrát týdně i další program - v pondělí diskusi s politiky, ve středu happening na reformní téma a v pátek moderovanou debatu s návštěvníky. Kdo to má daleko, najde to na internetu na http://www.youtube.com/user/TVProAlt.

Společně s odbory

Jako mimořádně akceschopná síla se ukázaly na jaře odbory, zejména dopraváci, kteří udělali v květnu nácvik na generální stávku a poprvé dokázali zastavit nejen dráhu a velkou část autobusové dopravy, ale i pražské metro. Centrála ČMKOS se potom soustřeďovala na vysvětlovací akci Otevřete oči!, ve které ekonomové názorně spočítali, co všechno se vláda chystá napáchat (http://www.cmkos.cz/otevrete-oci). Během té doby se prohloubily také kontakty s občanskými iniciativami. A tak 26. září proběhla v odborové centrále první koordinační porada občanských iniciativ s odbory, tam vznikla dohoda o společné demonstraci občanských iniciativ a odborů 21. října. Důležité je, že podporu už vyjádřila i nejsilnější složka politické opozice, ČSSD.

Ale není to jediná akce, o které víme. Jsou patrné také různé zdroje mezinárodní inspirace. Třeba Skutečná demokracie teď, hnutí mladých, které se k nám dostalo ze španělských náměstí, chce 15. října odpoledne vypravit pochod z Náměstí republiky na mítink na Hradčanském náměstí (http://www.skutecnademokracie.g6.cz/). Uvidíme, jestli najdou ohlas také protestní akce v Budapešti, kde o víkendu zaznělo volání po vzniku maďarské Solidarity, protože lidé se znovu cítí jako za totáče.

Petiční výbor proti školnému www.sosstudent.cz signalizuje nespokojenost ve studentských řadách, kde se náhle zvýšila hrozba zavedení školného - a bez odkladů, v hotovosti nebo na půjčku, která ve výsledku částku ještě zdvojnásobí.

Spojenectví Práce a Solidarity

Chystanou demonstraci 21. října podpořilo i Spojenectví práce a solidarity (SPAS), další z pokusů o koordinaci akcí občanských iniciativ a odborových sdružení. Programově je hodně nalevo. Lidé práce musí znovu chopit emancipační iniciativy a získat zpět postavení, které jim ve společnosti, založené na solidaritě, právem náleží, uvádí ve svém ustavujícím prohlášení. Vyberme dalších pár vět:

Zájmy těch, kdo žijí z práce, jsou zcela jiné než těch, kdo jen na práci jiných parazitují. Solidarita neznamená jen odstraňování nejkřiklavějších a nejtíživějších rozporů charitou. Je to základní princip, bez nějž se lidská společnost stává džunglí. Mnozí politici pod vlivem neoliberální ideologie neustále zvyšují nejistotu lidí, stále více upírají lidem sociální zabezpečení a omezují dostupnost zdravotní péče. I když politici své cíle za pomoci většinových médií zakrývají, jde o přímý útok na ústavou zaručená práva.

Spojenectví Práce a Solidarity považujeme za dlouhodobý projekt, čteme v pasáži o uvažovaných aktivitách. Chceme se propojovat s dalšími sítěmi organizací různého typu. Mohou to být družstva, ekologická, genderová či duchovní hnutí a další iniciativy, třeba i platformy nebo místní organizace politických stran, s nimiž nás bude spojovat hledání alternativy k současnému neudržitelnému systému a důraz na aktivity zdola.

Občané sobě

Kdo chce něčeho dosáhnout, musí skončit s amatérismem. Za obrovský úspěch občanské opozice je proto třeba považovat vznik portálu Občanská právní sebeobrana (http://pravnisebeobrana.cz), který vznikl jako společný projekt Alternativy zdola a komunistické senátorky Marty Bayerové ve spolupráci s dlouhou řadou dalších institucí a jednotlivců. Obsahuje návody na řešení konkrétních právních situací, obecnější informace, odkazy. Z prvních témat, která jsou zde rozpracována, vybíráme - Korupce - co to vlastně je, Exekuce - možné náklady, Petice předkládané Evropskému parlamentu, Veřejné shromáždění, Stávka - soudní rozhodnutí o její nezákonnosti, Zaměstnanecké družstvo - jak ho založit.

Podzim tedy bude horký, a pokud přinese opravdu koordinované, dobře zaměřené a kvalifikované akce, mohl by být i úspěšný.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…