Zbyněk Fiala: Levná ropa – dobře, nebo špatně?

01.12.2014 20:08

Ropa bude možná levná dlouho. Co to udělá s ekonomikou? Znamená to úlevu, nebo zostření současné situace?

Zbyněk Fiala: Levná ropa – dobře, nebo špatně?
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Texaská WTI spadla v pondělí ráno na asijských trzích na 64 dolarů za barel, pak se začala trochu zvedat k 66,5 UDS/b, evropská Brent je lehce pod 70 USD/b. Ceny se tedy vrátily k úrovni ze začátku roku 2010 a jsou pouhých 5 USD/b od úrovně z krizového roku 2009. Komentáře se shodují, že jde o pokus, jak vytlačit americkou konkurenci z drahých břidlicových ložisek. Množí se úvahy, že takhle to může minimálně rok vydržet, možná dva nebo i déle. Co to znamená? Je to další impulz pro ekonomiku, která dostane levnější vstup? Nebo je to další závaží, které ji potáhne pod hladinu mizející poptávky?

Německý člen rady Evropské centrální banky Jens Weidemann považuje snížení cen ropy za hospodářský stimul, takže ECB už nemusí vytahovat další nástroje pro povzbuzení hospodářství eurozóny. Jeho šéf Mario Draghi je opačného názoru, že tento cenový šok spíše uškodí. ECB o tom bude debatovat v průběhu týdne.

Také americký ekonomický server Business Insider sbírá spíše obavy. Pokles cen nutně povede ke snížení investiční aktivity v těžebním průmyslu, takže dnešní přebytek ropy se promění v příští nedostatek s prudkým zvýšením ceny. Těžební společnosti nebudou schopny reagovat dost rychle na budoucí vzestup poptávky, varuje podle tohoto zdroje analytik z banky Morgan Stanley. Další věcí je pokles daňových příjmů v zemích, kde byla běžná dotace spotřebitelských cen benzínu a nafty. Státy už na to nebudou mít rozpočtové zdroje a rozhořčení lidé vyrazí do ulic.

Na TV Bloomberg uvedl v telefonickém rozhovoru Philip Verleger, prezident nezávislé konzultační společnosti PKVerleger, že končí prudký růst americké produkce ropy a bude vystřídán mírným poklesem o nějakých 300 tisíc barelů ropy denně. Těžba ropy ve Spojených státech přitom vzrostla v posledních dvou letech o polovinu na 9 milionů barelů denně, což je úroveň z roku 1985, kdy byla americká těžba na vrcholu.

Hodně těžařů je zajištěno proti poklesu ceny, takže snižování produkce bude rozloženo v čase. Ale chování těžebních společností je do značné míry předurčeno zdrojem financování. Často jsou odkázány na prodej dluhopisů s vysokým výnosem (až 17 procent ročně). Ve hře je obrovský balík peněz, podle investiční banky Meryll Lynch tak už bylo poskytnuto 1,7 bilionu dolarů. Značná část z toho může být poklesem příjmů těžařů ohrožena, proto jsou od pondělka možnosti takového financování uzavřeny, soudí Verleger.

Těžba by mohla stagnovat nejméně do roku 2016. V současné době bude snaha maximálně využít stávajících vrtů, ale jejich rozšiřování se zastaví.

Kolik studní bude ještě možné provozovat při cenách ropy pod 70 dolarů za barel? To lze prý těžko odhadnout. Některé výdaje, jako je nákup nebo pronájem pozemků, už jsou zaplaceny. Když se soustředíme jen na čisté náklady dalších vrtů, mohou být pokryty cenou 40 – 42 dolarů za barel, možná i nižší. Otázka však zní – je možné na tyto další vrty sehnat peníze? Je to velice nákladná záležitost. A od pondělního rána zásadně ubylo věřitelů, kteří by byli ochotni jít do něčeho takového.

Jak je to s plynem?

Ceny zemního plynu jsou také pod tlakem, zejména exportu do Evropy a Asie. Poptávka je pokryta zkapalněným plynem, jehož cena je propojena s cenou ropy. Ceny zemního plynu už klesly o 50 procent. To znamená, že se zpomalí i vrtná aktivita na ložiscích ze zemním plynem. Zpomalí se také přechod automobilů na plyn. Ceny zemního plynu budou tedy klesat také, soudí Verleger.

Co to udělá s OPEC?

Reforma OPEC nejspíš proběhne během nadcházejících dvou nebo tří let. Přibydou další členové, mezi nimi zcela určitě Rusko. Nepřekvapilo by, kdy by se přidala i Kanada, řekl Verleger. Podíl OPEC na trhu v posledním období klesal a kartel nyní dává najevo, že se s tím nehodlá smířit.

Moderátor TV Bloomberg nechce věřit – že by Kanada mohla vstoupit do OPEC a Spojené státy to tolerovaly?

Musí spolupracovat s OPEC na zvýšení ceny, protože pokud se to nepodaří, dostane se jejich drahá břidlicová těžba do obrovských problémů, je přesvědčen šéf konzultační firmy, která se specializuje na energetické suroviny.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…