Zbyněk Fiala: Skřípe to čím dál víc

06.04.2018 9:17

Trochu se nám to zamotává, všichni jsou jedna parta – Skripal, Steele, Nikulin. A kdo za to může? Správně – Putin.

Zbyněk Fiala: Skřípe to čím dál víc
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Případ ruského nebezpečí sviští do další divoké zatáčky. Julia Skripalová se sbírá z nejhoršího, už si volá s příbuznými v Moskvě a nakonec by snad mohla – je to ruská občanka – letět zpátky domů. Pokud by tedy chtěla. Ale to nám jistě někdo sdělí. V každém případě jsme tu svědky nečekaného vývoje. Novičok nefunguje? No jasně, další doklad, že jde o ruský výrobek…

Ale žerty stranou, věc je příliš vážná. Do stávající verze případu, jak ji podává Británie, vytrvale tepe její bývalý velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray. Částečně proto, že už je takový. Ještě ve funkci (za vlády Tonyho Blaira) se dostával do konfliktu s nadřízenými, když varoval před nevěrohodností zpráv CIA, které vznikaly na základě mučení v uzbeckých věznicích. Pak o tom psal knihy a měl nekonečné potíže, až se stal občanským aktivistou. Ale teď se případu s novičokem věnuje hlavně proto, že o někdejším sovětském programu chemických zbraní nové generace něco ví. Odehrával se totiž právě v Uzbekistánu.

Po rozpadu Sovětského svazu byla tato uzbecká pracoviště s americkou pomocí likvidována a zařízení odvezeno do USA. Provázeli jej i mnozí odborníci, kteří na programu pracovali. Tyhle věci už jsou vlastně běžně známy, ale přesto stojí za připomenutí. Třeba pro srovnání s tvrzením, že novičok je ruský a že by si s tím nikdo jiný nedokázal poradit.

Proto tento bývalý velvyslanec zpozorněl, když britská vláda hned první den otravy Sergeje a Julie Skripalových „věděla“, že jde o novičok a že za tím stojí Moskva. Podle stejného zdroje je tato látka desetkrát silnější než konvenční nervový plyn. Ale proč tedy nemá desetkrát větší účinnost, diví se dále Murray. Proč nemá problémy třeba lékař, který poskytoval první pomoc Julii Skripalové a byl s ní dlouhou dobu ve fyzickém kontaktu?

Murray neříká, že to Rusové nemohli udělat, ale jsou prostě i jiné možnosti. Zatím neexistuje žádný reálný důkaz. Ostatně, britská vláda přišla s obviněním v době, kdy ani neměla čas něco zjistit. Proto to vypadá, jako by jen potřebovala záminku pro předem připravené protiruské akce. Má to povzbudit výdaje na zbrojení a na zpravodajské a bezpečnostní služby. V Británii zbrojní průmysl zaměstnává 100 tisíc lidí, říká Murray, a jde o velice silnou a dobře placenou zájmovou skupinu. „Jestliže vás zásobují informacemi lidé, kteří mají největší finanční benefit z tohoto příběhu, je to důvod ke zneklidnění,“ varuje Murray v rozhovoru pro nezávislý investigativní server Consortium News.

https://consortiumnews.com/2018/03/30/questioning-the-conventional-wisdom-of-russian-spys-poisoning/

V uvedeném rozhovoru však upozorňuje ještě na další věc, a ta křičí mnohem hlasitěji. Jde o ryze britskou specialitu, vlivovou agenturu Orbis Intelligence, kterou známe od doby, co si ji najal volební štáb Hillary Clintonové, aby mu pomohla sejmout protikandidáta Donalda Trumpa. Výsledkem této spolupráce bylo kompro, které tvůrčím způsobem připravil bývalý důstojník MI6 Christopher Steele. A kompro bylo nakonec tak atraktivní, že posloužilo FBI k zahájení vyšetřování Trumpova štábu. Na to pak po volbách navázala práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera s cílem dostat Trumpa z funkce.

A teď pozor – bývalý velvyslanec a dnešní aktivista Craig Murray vyslovuje podezření, že Sergej Skripal na tom kompru pracoval také. A že se možná chystal někde prodat informaci, co o tom ví.

V době, kdy Sergej Skripal pracoval jako dvojitý agent pro KGB i MI6, byl Christopher Steele zpravodajcem MI6 na ambasádě v Moskvě. Skripalovým řídícím důstojníkem byl někdo jiný, další britský diplomat v Moskvě Pablo Miler. Čo bolo, bolo, Miler je dávno v Británii na penzi apracuje pro Orbis Intelligence. Jenže co čert nechtěl, bydlí v Salisbury kousek od Skripala.

A tady se nám to propojuje. Craig Murray je přesvědčen, že Orbis Intelligence potřebovala do zmíněného kompra, které popisovalo údajné spiknutí s ruskou vládou, reality z Putinova vnitřního kruhu. Miler jim tedy dohodil Skripala.

Dál je to trochu agenturně složité. Murray si myslí, že Skripal mohl do zmíněné „zprávy“ dodat i něco, co se Rusům nelíbilo a rozhodli se ho zlikvidovat. To je jedna možnost. Lze si však představit i jinou. Jako dvojitý agent byl zvyklý sloužit tomu, kdo platí. Prodal jména ruských důstojníků a agentů sloužících v zahraničí, takže si na nějaké zásady moc nepotrpí. Ví, jak vznikala Steeleho zpráva a mohl to chtít za prachy někomu říct, spekuluje Murray.

Nechme Murraye jeho spekulacím a pojďme se podívat do Ameriky. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller dusí Trumpa už rok, ale zatím o ruském spiknutí nezjistil nic jiného, než že v Petrohradu působí partička trollů, kteří zkoušejí, s čím by se chytili na amerických sociálních sítích. Koupili si v USA také pár inzerátů za peníze, které by uživily nanejvýš pár minut amerického předvolebního provozu. S tímhle Trumpa opravdu neudolají. Mueller proto musel znovu prohlásit, že nevyšetřuje Trumpa, jen věci kolem něj.

Ale jak se k tomu vyšetřování dostal? Bylo skutečně zahájeno odposlouchávání jednoho z klíčových volebních štábů v prezidentských volbách v USA na základě ptákoviny, která byla sesmolena za peníze politického protivníka? Byl tohle dokument, který byl předložen soudu pro souhlas s policejním sledováním jedné strany nejvyšší volební kampaně? Pracuje FBI na politickou objednávku?

To ne, dušuje se FBI. Spouštědlem odposlouchávání bylo ožralé blábolení okrajového mladého spolupracovníka Trumpova štábu Papadopoulose, které natolik zaujalo australského diplomata, který s ním chlastal, že to okamžitě nahlásil.

Tak nám tedy ukažte ten originální papír, se kterým jste šli k soudu, žádá republikánský předseda sněmovní komise pro kontrolu zpravodajských služeb Devin Nunes. To, co zatím dostal, je papír, ve kterém je sousta věcí začerněných, takže nemá důvod FBI věřit. Dosavadní vyšetřování „ruské stopy“, které vedl zmíněný kongresový výbor, skončilo zprávou republikánské většiny – kterou demokratická menšina pochopitelně odmítá – a mluví se v ní o spiknutí FBI a ministerstva spravedlnosti proti Trumpovi.

Jednou z variant „ruského vlivu“ na prezidentské volby 2016 je údajné nabourání serverů národního komitétu Demokratické strany, tedy stranické centrály. Vyvalilo to z ní poštu, která spolu s množstvím dalšího svinstva ukázala, jak byly demokratické primárky cinknuté, aby nevyhrál socialista Bernie Sanders. Také tady se hned sdělilo, že to udělali Rusové, ale k vyšetřování nebyl nikdo připuštěn. Analýza kapacity komunikačních kanálů však ukazuje, že takhle obrovská pošta nemohla být vycucnuta po síti, ale někdo musel přijít s fleškou přímo k serveru. Spíš to tedy udělal někdo zevnitř, kdo se na to nemohl dívat a fouknul do píšťalky.

Takže FBI je pod tlakem, zvláštní vyšetřovatel šlape vodu, ze všech hrůzných obvinění není nic a problémy by se mohly přesunout na opačný konec hřiště.

Klídek, ještě je tu Praha. Mají tam ruského hackera Nikulina, který cosi v Americe spáchal čtyři roky před americkými volbami. Když si ale pro něj přijel předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan a vzal sebou i zvláštní letadlo pro převoz vězňů, bylo jasné, že o tohle tady nejde. Víme ale, kdo tady velí, a tak Nikulin brzy odlétá do Spojených států, kde mu hrozí 30 let. Kdyby však něco věděl o ruském vykradení mailů z kampaně Hillary, je přece ruský hacker, mohlo by to být lepší.

Stačí říct, a pomůže sobě i Paulu Ryanovi. Ten narazí v listopadových volbách v Kalifornii na velice nepříjemného soupeře. Je to Demokrat ze zcela jiného tábora, než je Hillary. Ocelářský dělník, odborář a Sandersovec. Zatímní ohlas má také sandersovský. Volební fond se plní velkým množstvím drobných příspěvků, jak za ním jdou zástupy důrazných aktivistů. Nebude to legrace, jinak by se to netlačilo mezi hlavní zpravodajství.

https://www.nytimes.com/2018/04/04/us/politics/paul-ryan-reelection-campaign-randy-bryce-paul-nehlen.html

Je to docela zamotané, čím dál víc to skřípe. To ale musí být hlavy, co v tom mají jasno!

Zbyněk Fiala

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.