Zbyněk Fiala: Socialista Sanders sílí

11.02.2016 9:03

Těžká porážka politického establishmentu, tak je hodnocen výsledek primárek v New Hampshire, kde vyhrál na straně Demokratů socialista Bernie Sanders a na straně Republikánu bombastický outsider, někdy vnímaný jako favorit bílé dělnické třídy, Donald Trump.

Zbyněk Fiala: Socialista Sanders sílí
Foto: archiv
Popisek: Zbyněk Fiala

„Společně jsme poslali zprávu, která se rozezní od Wall Streetu do Washingtonu, že vláda patří všemu lidu,“ prohlásil socialista Bernie Sanders, když ohlašoval své vítězství v primárkách Demokratů v New Hampshire nadšeným voličům. Zatímco v Iowě byl o fous druhý, tady vyhrál drtivě, když získal 60 procent hlasů, zatímco jeho soupeřka Hillary Clintonová jenom 38 procent.

Průměrná čísla zakrývají fakt, že v desítkách okrsků, kde Sanders vyhrál, často shrábnul hodně přes 60 procent, zatímco Clintonová dosáhla takového výsledku jen v jednom okrsku. V nejlidnatějších okrscích Clintonová odstup nepatrně snížila, když dosáhla 40 procent hlasů, ale v těch odloučenějších už propadla na 32 procent. Pozoruhodné je také to, že Sanders vyhrál i v těch okrscích, které v primárkách roku 2008 dávaly přednost Clintonové v souboji s Barackem Obamou.

Na republikánské straně mírně zabraly snahy listu New York Times podpořit ohijského guvernéra Johna Kasiche. List, který je jinak považován za liberální, se děsí realitního magnáta Donalda Trumpa, který je někdy vnímán jako mluvčí bílé dělnické třídy. Často však říká jen to, co ho zrovna napadne, nezávisle na předchozích prohlášeních. Trump vyhrál v New Hampshire s 35 procenty, ale Kasich s 16 procenty hlasů se posunul na druhé místo a zůstává ve hře. Nevypadal však na to, že by zatím mohl Trumpa ohrozit, jako se to podařilo Tedu Cruzovi v Iowě. Ani ten už nezopakoval svůj výsledek z Iowy a byl až třetí. Nezbývá mu než doufat v lepší příští ve státech s větší hustotou kostelů.

Symbolický význam primárek v New Hampshire daleko přesahuje jejich skutečný vliv. Malinký státeček může do závěrečného stranického sjezdu vyslat jen hrstku delegátů a moc tak neovlivní výběr kandidáta do vlastního souboje o Bílý dům. Je tu však tradice, podle které tyto primárky na začátku putovního cirkusu mají schopnost předpovědět, jak to dopadne. Není to úplně stoprocentní, ale historie ukazuje, že nemá šanci ten, kdo v prvních primárkách nedokázal vystoupat aspoň na třetí příčku. Logiku hledejme ve skutečnosti, že rozložení politických sil v New Hampshire není příliš daleko od států s největším přídělem delegátů, jako jsou Kalifornie a New York.

Jde taky o peníze od dárců. Těch získal na republikánské straně nejvíc floridský guvernér Jeb Bush, ale na pokračování rodové dynastie to nevypadá. V New Hampshire dokázal vystoupat jen na 4. místo z 6. místa v Iowě. Avšak Casich, který byl Iowě ještě horší, vyskočil teď na trojku ze 7. místa. Naopak propadák zažil Marco Rubio, trojka z Iowy, neboť se zesměšnil v televizní debatě před New Hampshire. Nedokázal říci nic jiného, než že „transformační vliv Baracka Obamy je pro zemi zničující“. Ostatní papírky, které mu kdosi popsal moudry, nejspíš ztratil, takže to opakoval furt dokola a vysloužil si nálepku robot.

Půjdou tedy do finále Trump, Cruz a Kasich? Počáteční předpovědi s Kasichem moc nepočítaly. Je to mírně slabší drsňák než ostatní Republikáni. Jeho názory jsou přehledně seřazeny ve volební rubrice New York Times.

http://www.nytimes.com/interactive/2016/us/elections/john-kasich-on-the-issues.html

Do Sýrie by poslal pozemní jednotky a vytvořil tam „bezletové zóny“. Syrské uprchlíky by do země nepustil. Jinak však není proti imigrantům, hlavně tedy z řad latinos a podporuje legalizaci pobytu u těch, kdo mají za sebou slušnou historii. Podporuje velké obchodní smlouvy, konkrétně tu transpacifickou TPP, která je dobrá „nejen pro obchod, ale i z hlediska zahraniční politiky“. Pokud jde o nošení zbraní, otočil, ještě roku 1994 chtěl držení útočných zbraní zakázat. Podporuje trest smrti. V klimatické politice se trochu vymyká republikánskému standardu a zastává se opatrného snížení emisí i ve svém státě, kde na to má vliv. Obamovu zdravotnickou reformu odmítá, ale to je u Republikánů věc víry.

Sanders je na opačném pólu. Je pro zničení ISIS, ale prostřednictvím podpory koalice, ve které by boj vedly muslimské státy. Je proti vytvoření bezletové zóny v Sýrii. Syrským uprchlíkům by se mělo pomoci, USA musí nést odpovědnost, ale rozsah této pomoci se teprve musí zjistit. Odmítá trest smrti. Smlouva o transpacifickém partnerství TPP je pokračováním katastrofální obchodní politiky, která zemi připravila o miliony pracovních míst. Ve věcech klimatu prosazuje uhlíkovou daň a zrušení daňových výhod pro těžbu fosilních paliv. Tohle téma se však ve volební kampani teprve rozezní, protože Nejvyšší soud USA právě zablokoval Obamův pokus řešit chybějící klimatický zákon exekutivními rozhodnutími, které se opírají o starší Zákon o čistém ovzduší.

Nejradikálnější je Sanders ve zdravotnictví, kde navrhuje péči ze zákona, hrazenou z daní (v jistém smyslu britský sytém). Zranitelný je v otázkách zbraní, kdy byl proti přenesení odpovědnosti na výrobce a prodejce, a to mu Clintonová vytrvale připomíná. V imigraci je pro ohled k uceleným rodinám.

Primárky nyní zamíří do Nevady a Jižní Karoliny, než vypukne první „super-úterý“ 1. března s primárkami v 13 státech včetně Texasu s velkou volební kořistí. Za tři týdny už se tedy bude rýsovat reálnější pořadí. V táboře Clintonové bude husto. Vyděsila je statistika mimo volební urny. Výzkum se zaměřil na voliče, kteří se rozhodují podle čestnosti a důvěryhodnosti kandidáta. A v tomto souboji získal Sanders 91 procent, zatímco Clintonová jen 5.

Zbyněk Fiala

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…