Zbyněk Fiala: Vládní dluh loni vzrostl jako roku 2009

05.04.2013 7:27

Dluh sektoru vládních institucí vzrostl v loňském roce o 5 procent HDP, prakticky stejně jako roku 2009, kdy zemí cloumala největší krize od roku 1930.

Zbyněk Fiala: Vládní dluh loni vzrostl jako roku 2009
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

 

Najdeme to v tabulce Notifikace vládního deficitu a dluhu, kterou ČR předložila Evropské komisi těsně před Velikonocemi. Nenápadná zpráva, která visí na internetových stránkách ČSÚ, snadno unikla pozornosti. Je zajímavá teprve ve srovnáním s tím, jak ministerstvo financí informovalo o vývoji rozpočtů 2012 na začátku letošního roku. 
 
V oficiálním sdělení Evropské komisi si už česká vláda nedovolila tvrdit to, co Miroslav Kalousek zkoušel ve vystoupeních před domácím publikem, že náklady církevních restitucí a „korekce“ za prošustrované evropské fondy jsou jenom „jako“ a není třeba je brát vážně. Nyní jsou tedy v plném rozsahu započteny do ročního schodku i do výsledného dluhu.
 
Avšak tato zpráva říká víc, než že deficit sektoru vládních institucí roku 2012 činil 168 miliard korun a zvedl tak konsolidovaný hrubý dluh na 1 759 miliard korun. Při stagnující ekonomice totiž skočil podíl dluhu na HDP hned o 4,92 bodu na velice nebezpečných 45,76 procenta.
 
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/notifikace_vladniho_deficitu_a_dluhu_20130329
 
Míra zadlužení je přitom v tomto dokumentu vykazována výše, než co se objevilo na začátku letošního roku v oficiálních statistikách. Ve skutečnosti už překročila hranici 45 procent HDP, za kterou automaticky spustí sankce, pokud bude přijat návrh zákona o dluhové brzdě, který vláda předložila sněmovně. Kdyby Nečasova vláda brala vážně to, co v parlamentu říká, měla by si přinejmenším okamžitě snížit plat o dvacet procent.
 
Dynamika vládního zadlužení, kterou zpráva pro Evropskou komisi ukazuje, je skutečně děsivá. Výsledný skokový přírůstek vládního dluhu je srovnatelný s rekordem z roku 2009, kdy vládní dluh stoupl o 5,5 procentního bodu na 34,2 procenta HDP. Když pakl porovnáme stav roku 2009 a 2012, vidíme, že během pouhých tří let český vládní dluh vzrostl o 473 miliard, to je o 37 procent.
 
Bohorovnost, s jakou vládní koalice protlačila církevní restituce v závěru roku a přihodila tak dlouhodobý finanční závazek v situaci, kdy nemá své finance pod kontrolou, je proto na hony daleko péči řádného hospodáře. Korekci evropských fondů zase předcházelo zjištění Evropského účetního dvora, prezentované v prosinci v Poslanecké sněmovně, že české ministerstvo financí vykázalo čtyřprocentní chybovost v čerpání tam, kde lucemburští auditoři narazili na chyby v 71 procentech případů. Člen Evropského účetního dvora Jan Kinšt uvedl, že účetní dvůr označil auditní orgán za "neúčinný".
 
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/203667-evropsky-ucetni-dvur-dohled-ceska-nad-eurodotacemi-je-neucinny/
 
Dluhová brzda, o které Nečasova vláda dokáže s takovým vzrušením hovořit, připomíná cyklistu, který letí ze svahu a snaží se brzdit „na pekaře“, když vrazil patu mezi rám a galusku. Botu přetrh, hubu rozbil, kolo sní o nekonečnu, ale snaha byla.
 
Evropská komise se vyjádří k české notifikaci vládního dluhu 22. dubna. Hlavní česká média míru vládního zadlužení ignorují.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…