Zdeněk Jemelík: Maličkost, která unikla u kauzy MUS

14.06.2023 9:11 | Glosa

V pondělí 12. června 2023 vynesl senát předsedkyně Sylvie Slepičkové Městského soudu v Praze prvostupňový rozsudek v kauze „vytunelování“ Mostecké uhelné společnosti. K případu jsem se vyjádřil po hlavním líčení dne 13. března 2023. Nezbývá mnoho, co bych po vyhlášení rozsudku chtěl k věci dodat.

Zdeněk Jemelík: Maličkost, která unikla u kauzy MUS
Foto: Archiv Z. Jemelíka
Popisek: Zdeněk Jemelík

Můj pohled ovlivňuje prožitek ohromení veřejnosti v soudní síni při vyhlášení rozsudku senátu Sylvie Slepičkové nad Vladimírem Mlynářem. Vrchní  soud v Praze jako soud odvolací pana obžalovaného zprostil obžaloby, ale silný dojem z prvostupňového rozsudku z mé paměti nevymizel.

Jako laik si myslím, že vina odsouzených není prokázána tak jednoznačně, jak si žalobce i předsedkyně senátu myslí, takže nebudu překvapen, pokud o kauze „vytunelování“ Mostecké uhelné ještě v budoucnu uslyšíme.

Navíc si neodpustím laický názor, že ve věci tak komplikované, jako je tato, by se po 25 letech od skutku neměly ukládat nepodmíněné tresty odnětí svobody. K nápravě škody ani k polepšení pachatelů již nedojde. Mimo to stát přece měl již v době provedení skutku všechny potřebné úřady, jež si měly všimnout údajných nekalostí. Jako pamětník vím, že případ v té době vzbudil značnou pozornost veřejnosti, takže příslušné úřady musely o problému vědět. Vznikla-li skutečně státu škoda, pak musíme položit otázku, kdo po 25 letech ponese odpovědnost za nepochybné selhání kontrolních mechanizmů státu.

Zamýšlím se i nad výší uložených rozsudků. V novinářských komentářích se houfně vyskytuje poznámka, že Antonio Koláček si odnesl vyšší trest než od švýcarského soudu. Ale kupodivu si nikdo nevšiml, že trest Oldřicha Klimeckého se vzhledem k jeho vysokému věku a zdravotnímu stavu může změnit v trest doživotní.

Hypotetická vina odsouzených se netýká životů a zdraví a osobnostních zájmů občanů. Jde v ní „jen“ o peníze, byť státní. Proto bych za daných okolností považoval vyžadování vykonání trestu odnětí svobody za nehumánní. 

Ale nechejme se překvapit, jak s rozsudkem senátu Sylvie Slepičkové naloží odvolací soud. Nemá smysl rozčilovat se nad rozsudkem prvoinstančního soudu, dokud jej odvolací soud neučiní vykonatelným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…