Zdeněk Joukl: Demokracie dostává na frak - nikdy více koalice

09.10.2020 7:38

Skupiny politiků se pokoušejí po celé zemi tichou cestou zlikvidovat demokracii. V některých krajích se dokonce připravují koalice, které vylučují vítěznou stranu.

Zdeněk Joukl: Demokracie dostává na frak - nikdy více koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Co by na to řekl asi Švejk: „Tak nám  zabíjejí demokracii, paní Müllerová.  A představte si – bez jediného výstřelu. To bude asi zase nějaká ta Sametová revoluce nebo co.  A víte, jak to dělají? Jednoduše, ty strany, které nevyhrály, se spojují do takzvané „koalice“ proti té straně, co vyhrála. A je to. Říká se tomu „vyšachování“. A víte, že v některých krajích se chystá tohle svinstvo? Že nevíte? No to buďte ráda, ještě byste si třeba začala myslet, že ta naše demokracie stojí za to, no však víte za co!“

Po „vyšachování“ budou někteří voliči pochybovat o smyslu voleb a příště k volbám již nepřijdou. To je také jedna z příčin malé účasti voličů ve volbách. Může se jim někdo divit, když strana, kterou by v životě nikdy nevolili je najednou v „koalici“ se stranou, kterou volili?Kdo vymyslel a používá „vyšachování“ vítězů, je nedemokratický ignorant a měl by být od demokratů izolován a vyhoštěn do států s diktaturou, aby si tam užíval. Koalice často tvoří lidé s chorobnou touhou po moci. A také lidé úřednického typu, kteří si snaží zjednodušit povolební práci. Občan si přeje, aby zvolení zástupci v tajném hlasování zvolili své vedení a aby co nejdříve začali pracovat k jeho prospěchu. Vždyť si své zástupce (zaměstnance) také platí. Není zvědav na dlouhodobé „koaliční“ vyjednávání a na flákání se.

Jak je možné, že různé spolky dokáží smysluplně fungovat bez „koalic“ a politikům to dělá problémy? Jak je vůbec možné, že se tvoří koalice, které nejsou zmíněny v naší Ústavě? Nevznikají koalice jen proto, aby si politici zjednodušili svou práci na úkor demokracie? Co když jsou všechny koalice protiústavní? Cílem politiků by měl být spokojený občan, což je často v rozporu s koaličním způsobem vládnutí. Například proto, že dobré návrhy a náměty opozice jsou často ignorovány a dokonce - včetně autorů - zesměšňovány. Proto by koalice stran měla být nahrazena koalicí zdravého rozumu a čistého svědomí, jak je to uvedeno ve slibu poslanců a senátorů: „Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Zastupitel, který je v koalici, je nucen hlasovat s ní, i když je to v rozporu s jeho vědomím a svědomím. Jinak by ho strana v příštích volbách nepostavila na kandidátku nebo ho dokonce vyloučila ze svého středu.

Povolební koalice je možno považovat za kartelové dohody, které jsou ovšem v hospodářství zakázané. Logicky by měly být zakázané také zmíněné koalice. Nutno tedy zvážit, zda na strany, které jsou v politické koalici nepodat trestní oznámení. Celou záležitostí by se měl také zabývat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. "Koaličním" stranám by měl být zastaven přísun státních peněz, protože narušují volnou soutěž politických stran. 

Karel Čapek tvrdil, že největším nepřítelem demokracie jsou politické strany.

Joukl Zdeněk tvrdí, že ještě horším nepřítelem demokracie jsou koalice.

Demokracii je prý třeba bránit každý den, tak jsem to tedy udělal. 

Autor je praktický sociolog, Senior roku 2013 a bývalý dlouholetý zastupitel města Desná

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.