Zdeněk Joukl: Od 14. března 2022 se ocitnou senioři a lidé z ohrožených skupin covidem na okraji

12.03.2022 21:33 | Komentář

Přestanou se totiž (dle středečního rozhodnutí vlády) nosit v obchodech, na poštách a v uzavřených prostorách mimo veřejnou dopravu, zdravotnická a sociální zařízení respirátory, které chránily ohrožené skupiny, včetně seniorů, před nemocí covid. Tato nemoc je pro tyto skupiny nebezpečná, a to až smrtelně. Stále umírá ještě 40 našich spoluobčanů denně. Vláda se však snaží raději vyhovět většině občanů. Že to bude na úkor nebezpečí a strachu pro ohrožené skupiny, to jí nevadí nebo si to neuvědomuje.

Zdeněk Joukl: Od 14. března 2022 se ocitnou senioři a lidé z ohrožených skupin covidem na okraji
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Jsem sám senior, a tak se na ohrožení dívám trochu jinak než vláda. Omikron od pondělí 14. března nezmizí, ale bude dále lidi ohrožovat. Navíc se bude pravděpodobně šířit jeho nová mutace BA,2. Také málo proočkovaní uprchlíci (pouze ze 30%) z Ukrajiny (zatím asi 200.000) znamenají možnost většího šíření nemoci covid u nás.

Dle odborníků chrání respirátor ostatní lidi ze 60%. (Vlastní respirátor pak ze 30%). O těchto 60% ochrany od pondělí přijdeme! Proč?

Chápal bych toto za předpokladu, že umírá s covidem jen několik lidí denně. Že nemocnice mají jenom několik stovek nakažených covidem. Ale za dnešní situace ( 8.března – Den žen = 46 mrtvých = 2.269 covidových pacientů v nemocnicích a 10.484 nakažených + 1.500 opětovně nakažených, máme vysokou pozitivitu testů – 40%, sousední Německo má absolutně největší počet nakažených v pandemii) jde o vyložený hazard, a jde o ohrožení ohrožených skupin (senioři, nemocní se srdcem, astmatici, cukrovkáři, lidé obézní ...), kterých je téměř polovina populace našeho státu. To stojí větší popularita u poloviny společnosti vládě opravdu za to? Vždyť pozůstalí mohou pak žádat na vládě odškodné za zbytečnou smrt svých blízkých! Co bude vláda dělat potom?

Většina seniorů má již strach z těch nemocí, která má, má strach z války a ze zdražování, z inflace, má strach o rodinu a vnoučata. Proč jim vláda přidává zbytečně ještě strach z covidu? Situace by se dala částečně řešit tím, že by senioři s respirátory chodili nakupovat a na pošty sólově, tak jako za první vlny. Té vlny, ve které bylo minimum mrtvých a kdy se covid ještě nepodceňoval, a kterou zvládl vyznamenaný Roman Prymula.

Sleduji pandemii od počátku. Musím konstatovat, že až na první vlnu vláda přijímala opatření vždy pozdě a vždy prováděla rozvolnění ukvapeně a předčasně. Nyní v tom pokračuje. Je mi záhadou co dělají ostatní příznivci seniorů a ohrožených? Proč se neozvou? Že by nebyli v obraze a nechápali, co seniorům hrozí?

Zdeněk Joukl, nestraník, praktický sociolog atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…