Zdeněk Joukl: Titanic, nebo Karlův most?

07.08.2021 16:49 | Komentář

Kolem střední Evropy se stahují červené mraky. Celková situace v Evropě se epidemiologicky stále horší. U nás stagnuje. Ale mediálně se dovídáme jen o pozitivních údajích (viz systém Babiš).

Zdeněk Joukl:  Titanic, nebo Karlův most?
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Velmi mírně se snižuje počet nakažených. Když je více nemocných na covid v nemocnicích, nebo to, že na něj zase začali lidé umírat, o tom se nepíše a ve zprávách nemluví.

A tak máme vládou povoleno tancovat! Mám jen obavy, aby to nakonec nebyl stejný tanec jako na Titaniku.

Kolem covidu se totiž u nás vyskytuje navíc tolik rizik, že osobně by do těchto rizik nikdo z vlády nešel. Jenže, bohužel, u nás máme v politice odpovědnost kolektivní. A ta má od nezodpovědnosti občas jen velmi malý krůček.

Dovolím si tedy několik rizik upřesnit.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

  • U nás i v Evropě se rozšířila agresivnější varianta Delta. Naše vláda na obranu proti vniknutí Delty rezignovala. Proč? Chce nás více “promořit”? Podat tedy na vládu trestní oznámení, nebo nepodat?
  • Lidé, kteří “museli” trávit dovolenou daleko v cizině, tak k nám vir, jako před rokem, přivezou.
  • Rizikem bude i setkávání dětí v září ve školách.
  • Dojde opět, jako při druhé vlně, k přehnanému předvolebnímu rozvolňování opatření vlády, nebo k tomu, že nutná opatření budou tradičně zaváděna opožděně. Přece si strany nebudou chtít rozzlobit voliče!
  • Ze stejných důvodů není a nebude policie důsledná při kontrole plnění opatření vlády občany.
  • A pak tu máme ještě antirouškaře, které nezajímá zdraví druhých a často ani zdraví vlastní rodiny (věří totiž často více fámám než odborným lékařům).

Mimo tradičních 3R (dezinfekce rukou, rozestupy a respirátory) máme nyní k dispozici i další důležitou možnost obrany – očkování. Očkovaní se sice údajně mohou až ze 30 procent nakazit, ale průběh nemoci je u nich pak mnohem mírnější. Očkovaní mohou nakazit i druhé, ale většinou jenom tehdy, když nedodržují opatření vlády. Nakazit se mohou hlavně neočkovaní antirouškaři. Ale to je hlavně jejich problém. I když vlastně není, oni pak mohou nakazit i další občany. Například 370 000 neočkovaných seniorů (velká většina z nich by se ráda očkovat dala), pro které stát stále není schopen dodat jejich lékařům vakcíny v menším (praktickém) množství. To bylo slibů, například premiéra Babiše, jak očkování perfektně zařídí. A zařídil?

Podceňovat soupeře,
to se nevyplácí,
pustit z rukou otěže
úspěch v boji ztrácí

Zdeněk Joukl
nestraník, praktický sociolog

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka