Zdeněk Joukl: Začíná pátá vlna – proč a nač?

15.07.2021 19:53

Počty nově nakažených pomalu rostou, reprodukční číslo je stále přes jedna, počet nakažených za týden na 100.000 obyvatel také roste. Praha, Středočeský a Plzeňský kraj jsou na tom nejhůře. A ještě ke všemu nová, divočejší mutace Delta, se vyhnula trasování, takže se šíří již nekontrolovaně. Myslíte si, že jí někdo brání ve vstupu do ČR, tak jako tomu bylo při první vlně?

Zdeněk Joukl: Začíná pátá vlna – proč a nač?
Foto: www.joukl.cz
Popisek: Zdeněk Joukl

Ani náhodou. Jen se pěkně promořte, i když je vás ještě 30% neočkovaných. Co na tom záleží?

Proč se Delta u nás šíří?

Především proto, že občané nedodržují opatření vlády! Nemají již takovou sílu a výdrž, jakou jsme měli my za války nebo za diktatury komunistů a SSSR. Jsou rozmazlení, zhýčkaní, nemají disciplínu. Kde by se jí naučili, když chlapci nebyli na vojně a rozvedená matka mnoho nástrojů pro výchovu k odolnosti a disciplíně právě nemá? Že by ve feminizovaném školství? Uvedu příklady, kde a jak dochází k šíření pandemických virů:

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

1. Ve vlacích a v autobusech část cestujících (hlavně mladších) má roušku pod nosem nebo ji nemá vůbec.

2. V autobusech bez plexiskla jezdí řidiči bez roušek (vybojovali si vý jimku), ovšem při prodeji jízdenek někteří roušku nemají také, ačkoliv to mají nařízené.

3. Mládež se potuluje ve skupinkách bez respirátorů a bez rozestupů.

4. Nepovolená technopárty Krušovice, bez zásahu policie, také Deltu příliš nenaštvala – podobné akce budou jistě následovat.

5. Roušky v restauracích mimo konzumaci jsou pijákům jen k smíchu.

6. Karanténa se asi z 10% nedodržuje.

7. V obchodech je podobně špatná situace jako ve vlacích a autobusech.

8. Šachisté při své partii mohou na sebe půl hodiny ze vzdálenosti půl metru vydechovat viry a ministr Vojtěch to zřejmě považuje za bezpečné.

9. Různé soukromé a polosoukromé párty a oslavy jsou také zdrojem nakažení.

10. Že by ve výtazích jezdili jenom příslušníci jedné rodiny, tak to je snad jen zbožné přání epidemiologů.

11. V panelácích na chodbách také roušku téměř nevidět.

12. Na úzkém chodníku při potkání lidí si roušku, až na mne, nikdo nebere.

13. A k tomu ke všemu ještě viry přivezené ze zahraniční dovolené, kterou si někteří občané nedokázali odpustit. A to bez kontrol na hranicích (na rozdíl od Slovenska).

14. Málem bych zapomněl na předvolební úsměvné domlouvací kontroly státní a městské policie namísto důrazné sankce (Německo a Itálie 80 euro).

15. Avšak nezapomněl jsem na nečetné kontroly dodržování Opatření vlády od hygieniků, kterých na tuto činnost zbývá minimum, 16. Také určování druhu virů provádí hygienici jen asi v polovině případů.

Druhá (volební), třetí (vánoční) a čtvrtá (anglická, ignorantská a nekontrolovaná) vlna vznikly předčasným rozvolňováním. Nepoučili jsme se, a tak spějeme do vlny páté ( déltské, ignorantské a nekontrolované).

Prostě „Komu není rady, tomu není pomoci“. Za své problémy a za to, že budeme muset nosit roušky atd. ještě v listopadu, si budeme moci sami. Zvláště pak poděkujme antirouškařům! Ti ovšem budou křičet nejhlasitěji.

Zdeněk Joukl
praktický sociolog

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…