Zdeněk Koudelka: I když se nemůžu hlásit k autorství, s amnestijní abolicí souhlasím

06.05.2013 16:04

Vyjádření k amnestii.

Zdeněk Koudelka: I když se nemůžu hlásit k  autorství, s amnestijní abolicí souhlasím
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

 

Amnestii z 1. 1. 2013 považuji za právně velmi zajímavou. Oceňuji prezidenta Václava Klause, že měl osobní i politickou statečnost učinit rozhodnutí, o kterém bylo možno předpokládat, že nebude populární. Oceňuji jej za aboliční část amnestie, protože měl odvahu poukázat na to, že stát již musí něco činit s dlouhotrvajícími trestními procesy. Dívat se na obviněného jako na vinného a smířit se s tím, že trestní stíhání u nás trvá 8, 10 i 15 let, je nesprávné. I případ úspěšného předsedy JZD Slušovice Františka Čuby dokazuje, jak dlouhé trestní stíhání samo o sobě i bez konečného prokázání viny může vést k faktické likvidaci podnikatelské činnosti i velkého ztížení osobního života.

Podotýkám, že v návrhu amnestie, který jsem vypracoval v roce 2008 a který jsem aktualizovaný postoupil na Hrad v roce 2012 jako ústavní právní věnující se pravomocem prezidenta, tato věc nebyla a osobně mne nenapadla. To však považuji za svou chybu. Hodnotím kladně, že prezident Václav Klaus, byť neprávník a možná, že právě proto, na tyto věci myslel. Protože jsem nepřišel na nejdiskutovanější část amnestie, těžko se můžu hlásit jako její autor. Nicméně s amnestijním rozhodnutím v této části souhlasím.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…