Zdeněk Koudelka: Jan Veleba a boj za lepší Českou televizi

20.01.2016 17:54

Senátor Jan Veleba obdržel od Českého filmového a televizního svazu cenu Zlatý citrón. Je to cena, kterou televizní svaz vnímá jako negativní. V očích mnoha lidí je to však cena za záslužné činy senátora Jana Veleby.

Zdeněk Koudelka: Jan Veleba a boj za lepší Českou televizi
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Obyvatelé státu se dělí na bezprávnou většinu, která má z donucení státu jen platit České televizi měsíční poplatky, a na mediálně silnou menšinu, která z peněz televize žije.

Senátor Veleba chce, aby Česká televize přestala být televizí pražskou. Proto navrhl posílit podíl studií na celostátním vysílání České televize. Dnes je ve studiu v Brně a Ostravě ze zákona povinna Česká televize tvořit minimálně 20% vysílacího času. Tedy zákon umožňuje 80% tvorby v Praze, která má však asi jen 12% obyvatel státu - televizních poplatníků. Veleba navrhl zvýšení vysílání všech studií z 20 na 30%. Televizní studia Brno a Ostrava mají v územní působnosti Moravu a Slezsko, kde žije 40% obyvatel a televizních poplatníků. Návrh posiluje studia a jejich prostřednictvím regionální kulturu. Větší činnost televizních studií povede k většímu uplatnění místních herců, režisérů, divadel, filharmonií atd. ve vysílání. Tím se posílí financování regionální kultury a sportu. Není důvod, aby z financí placených obyvateli celého státu bylo 80% tvorby zajištěno jen v nejbohatším městě státu.

Česká televize je převážně pražskou a její názory nejsou v regionech přijímány. Žijí z ní ti, kdo se podílí na rozdělování peněz na různé projekty. Je to soustředění peněz v malém okruhu lidí. Velebův návrh v Senátu podporu nenašel. Pro řadu senátorů jsou Morava a Slezsko dobré, aby v nich získali svůj mandát. Jinak preferují pražské centrum. Návrhy senátora Veleby podporují podrobení hospodaření televize kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu a zprůhledňují hospodaření.

Nepodporují televizi pražského centra, kde Václav Moravec může tvrdit primitivní lež, že Kroměříž je v Jihomoravském kraji. Je dobré mít televizi s průhledným hospodařením, vyváženými názory a redaktory politických pořadů, kteří mají znalosti zeměpisu alespoň v rozsahu učiva základní školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…