Zdeněk Koudelka: Miloš Zeman a sociální demokracie

26.08.2017 20:40

Miloš Zeman vždy politicky oslovoval voliče sociální demokracie. V době, kdy se ujal vedení sociální demokracie, dovedl stranu k zisku přes 30% hlasů. Zatímco sociální demokracie od roku 2010 ztrácí podporu voličů, Miloš Zeman dosáhl v prvním kole prezidentské volby 2013 téměř 25% podpory voličů. První kolo většinové volby více vypovídá o přímé podpoře politika mezi voliči než kolo druhé, byť to je rozhodující pro zisk funkce. Rovněž v předvolebních průzkumech zůstává postavení Miloše Zemana dominantní, zatímco sociální demokracie se propadá k 10% voličské podpory.

Zdeněk Koudelka: Miloš Zeman a sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Významná část voličů, kteří ještě nedávno volili sociální demokracii, přešla k ANO, zůstala však věrná Miloši Zemanovi. Proto ANO nechce stavět vlastního prezidentského kandidáta, jelikož je nesprávné dělat rozpor v jedné skupině voličů v rámci dvou časově blízkých voleb, kdy se předvolební kampaň prolíná. ANO by postavením vlastního prezidentského kandidáta mohlo zproblematizovat vlastní podporu u lidí, kteří nyní chtějí volit ANO, před řadou let volili sociální demokracii a stejně jako před 5 lety chtějí podpořit Miloše Zemana v prezidentské volbě.

Rovněž mezi stávajícími voliči i řadovými členy sociální demokracie podpora Miloše Zemana převažuje, zvláště v krajích, kde byla sociální demokracie dříve silná, například na Moravě. Občas se stává, že se rozejde stranické vedení se svou členskou a voličskou základnou. V takovém případě politická strana výrazně oslabí, protože bez podpory voličů nelze volby vyhrát. Naši občané přikládají funkci prezidenta republiky značný význam a uvítali zavedení přímé volby prezidenta, která posílila práva občanů na úkor stranických a parlamentních sekretariátů. Pokud se vedení sociální demokracie v Praze rozhodne jít proti Miloši Zemanovi v prezidentské volbě, na Moravě i v podstatné části Čech většina členů i voličů sociální demokracie takový postup odmítne. Naopak hrozí, že budou znechuceni natolik, že svůj nesouhlas s takovým jednáním vyjádří nejen volbou v prezidentských, ale již i v poslaneckých volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…