Zdeněk Koudelka: Vznik států aneb USA a Krym

20.03.2014 7:36

Státy vznikají právně revoluční nebo legální cestou. Většina státu vznikla odštěpením od větších celků v rozporu s právním řádem původního celku. Spojené státy vznikly vzpourou proti Velké Británii.

Zdeněk Koudelka: Vznik států aneb USA a Krym
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Z pohledu britského práva nelegálním způsobem. To, že vzpoura je označována jako boj za nezávislost a Spojené státy jsou nezávislým státem, je díky tomu, že válku vyhrály. Vzpoura byla úspěšná. Z tohoto pohledu je vznik samostatného Krymu obdobný. Jeho vznik je v rozporu s právním řádem Ukrajiny, ale to neznamená, že nemůže být jeho odtržení úspěšné. Nakonec rozhodnou mocenské poměry. Stejně tak vznik Československa 1918 byl v rozporu s rakouským i uherským právním řádem, přesto Československo vzniklo.

Jiný způsob vzniku státu je cesta legální, kdy nový stát vzniká podle právního řádu státu dosavadního. Tak vznikla Česká i Slovenská republika 1. 1. 1969 ještě jako subjekty československé federace, které k 1. 1. 1993 získaly podle československého ústavního zákona o zániku Československu plnou svrchovanost. Československo uznávalo ve svém ústavním řádu právo na sebeurčení až do odtržení. Obdobně vznikly podle britských zákonů i Kanada a Austrálie. Možná takto bude obnoveno samostatné Skotsko, kde se má za souhlasu britské vlády konat referendum o samostatnosti.

Mezinárodní právo nestanoví jasná pravidla vzniku států, proto bude docházet ke sporům. Někdo je pro právo na sebeurčení Krymu a jiný hájí nedotknutelnost hranic Ukrajiny. Paradoxní je, že samostatný Krym stejně jako USA či Kosovo vznikly stejně - vzpourou proti dosavadnímu státu.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…