Zdeněk Koudelka: Zákon byl porušen v neprospěch Jiřího Čunka

06.10.2012 20:11

Bude zajímavé, jak se Jiřímu Čunkovi podaří obhájit senátní mandát, když o něm budou rozhodovat voliči, kteří mají místní znalost a často jej osobně znají.

Zdeněk Koudelka: Zákon byl porušen v neprospěch Jiřího Čunka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Nemusí tedy čerpat informace jen z médií, která byla vůči němu negativně zaměřena a nezveřejňovala informace o nezákonnosti v jeho kauze. Novináři proti němu užívali lží a překrucování faktů. Nicméně pro blaho právního řádu je správné obhajovat zákonnost v trestním řízení. Za státní zastupitelství může jednat jen příslušné státní zastupitelství. Formální požadavky na zákonnost trestního řízení jsou součástí ochrany před zneužitím moci. Pokud jedná nepříslušné státní zastupitelství, jde o nezákonnost.

Údajný trestný čin J. Čunka se stal ve Vsetíně, proto bylo vsetínské státní zastupitelství ze zákona určeno k úkonům trestního řízení. Krajské státní zastupitelství v Ostravě odňalo trestní věc J. Čunka Okresnímu státnímu zastupitelství Vsetín a přikázalo Okresnímu státnímu zastupitelství Přerov pro prověřování. Tedy do zahájení trestního stíhání, nikoli pro celé trestní řízení. Přerovské státní zastupitelství však pokračovalo i po obvinění, tj. zahájení trestního stíhání. To, že přípravné trestní řízení se dělí na prověřování a trestní stíhání, je obsahem výuky na právnických fakultách a záměna těchto fází je chyba. Protože věc nenapravilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, dostal se k ní Stanislav Potoczek z Nejvyššího státního zastupitelství na základě návrhu obhajoby, která žádala o přikázání do Prahy. Návrhu obhajoby nevyhověl zcela, když dal věc do Jihlavy. Samozřejmě mohlo být zvolené i jiné okresní státní zastupitelství. Jisté je, že přerovské státní zastupitelství bylo nepříslušné.

Krajské státní zastupitelství zřejmě chtělo provést přikázání do Přerova na celé trestní řízení, ale špatně formulovalo výrok příslušného usnesení. Akty státních orgánů se posuzují podle toho, co obsahují, nikoliv podle toho, co snad chtěly obsahovat. Je-li přikázání dáno pro prověřování, nelze jej vykládat libovolně, což potvrdil v této věci rozsudek Nejvyššího soudu z 1. 10. 2009, který konstatoval, že zákon byl porušen v neprospěch Jiřího Čunka. Boj s právem nemůže státní zastupitelství vyhrát. Dobrá činnost státního zástupce spočívá v tom, že zná právo a dokáže jej aplikovat. Politickou stránku činnosti Jiřího Čunka posoudí jeho voliči. Po právní stránce již Nejvyšší soud rozhodl, že v trestním stíhání proti němu byla nezákonnost. Politickou stránku činnosti Jiřího Čunka posoudí jeho voliči. Nechť ví, že po právní stránce již Nejvyšší soud rozhodl, že v trestním stíhání proti němu byla nezákonnost.

Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…