Zdeněk Procházka: Jižní hranice USA – udržet nebo zrušit?

26.04.2016 16:53

Stát bez hranic neexistuje (pokud někdo nechová iluzi celosvětové Utopie zítra), ochrana hranic je základ státu. Pokud se připustí možnost získat občanství nejbohatšího státu na světě porodem potomka kohokoli, všechny Mexikánky přejdou hranici v 9. měsíci, porodí a jup - jsou občankami USA, to se budou valit po statisících, těhotné pořád, stačí počkat na 9. měsíc. Pokud si tím zajistí občanství USA, budou mít z osobního mínusu naráz jejich osobní zisk, ale mínus pro USA, pro obyvatele.

Zdeněk Procházka: Jižní hranice USA – udržet nebo zrušit?
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Bohatství USA stojí na inteligenci a schopnostech relativně velkého podílu obyvatel, což si drželi výběrovou striktní imigrační politikou, prosperita a výkonnost země jsou důsledkem. Část populace neoslňuje inteligencí či pracovitostí, ani schopnostmi (přesto je utáhnou ti schopní, jelikož jich je zatím relativně dost). Část z nich, a klidně to řeknu natvrdo, jsou Mexikáni, sorry, pochopitelně ne všichni. Nic osobního proti nim nemám, jen ... Jejich situace se dá řešit jinak, viz závěr.

Teď by jich přibývaly miliony v jiném státě a nebylo by to možné zastavit, nijak, měli by možnost legalizování zisku a to by si pak cestu našli, i se související kriminalitou při přechodech, posledním pokusem obrany by byl nakonec přeci jen plot, ten by překonávali i násilně ve střetu s obrannými složkami státu, a nakonec by byl rozvalen. Kde je možnost zisku velkých mas, tam jeden tenký dlouhý plot přelezou. Nakonec s nechutnými krajnostmi z obou stran. Dlouhý plot jsem vymyslel kdysi kvůli drogám, dokonce v několika pásmech přes střední Ameriku, přesto kde je možnost zisku, tam to mafie natlačí skrz jakoukoli překážku, nad ní, pod ní... Ani to nemusí být mafie, naopak: když byl možností zisku útěk z totality na západ, podkopávali se úplně stejně svobodomyslní lidé z východního Berlína tunely pod střílejícími vojáky, plavali pod hladinou Dunaje (jako ponorky narkomafie), to jsou jen technické podrobnosti provedení, velmi podobné, ale princip je stejný: táhne možnost zisku, a jižně od hranic USA čeká 200 milionů nastávajících matek, jestli mohou získat občanství bohaté země porodem vlastního potomka, takový tah by rozvalil jakýkoli plot. Úplně by to spláchlo USA, rozmylo, a to proti Mexikáncům nic osobního nemám, jen by sami zničili to co je přitahuje, zmizí to za čím se valili.

Žádoucí je udělat z Mexika něco blíž úrovni Spojených států. To by zmenšilo i rozdíl úrovně (nebo aspoň chudobu v Mexiku) vedoucí k toku migrantů, zmenšilo tlak na hranice, zlepšilo potírání drogových toků už uvnitř Mexika (opět zisk USA). Jak by na tom byly obchodní a finanční kruhy USA, se zdá nejasné, obchod s bohatším a výkonnějším Mexikem, nebo jeho konkurování... Je to zcela vedlejší – finančním kruhům by mělo záležet aby vůbec byly z nějakých USA.

Rozhodne o tom udělování občanství ilegálům.

Tažení mas za ziskem by rozvalilo jednoduchý plot (to souvisí i s mnohem těžší situací Evropy), rozplaví zemi a rozloží stát, pokud bude výrok "každý ilegál který porodí dostane občanství." Nevyhnutelný následek, pak už by to nikdo nezastavil, nebylo by cesty zpět.

Nebo výrok bude "občanství tak neutrhne," pak pod menším tlakem zůstane možnost jižní hranici ubránit plotem a případně nějak pomoct poctivějším lidem v Mexiku udržet vládu na všech úrovních a trochu si zlepšit živobytí.

Kolik mají americké firmy výrobních poboček v Mexiku? V Číně jich mají dost, přestože je to daleko přes půl zeměkoule (už v době kdy výrobky vozili zpět na americký trh, ne na asijský, jsou rozkrádány firemní tvrdě získané znalosti,...).

Že by dle pohledu na malý počet továren to bylo s neschopností Mexikánů až tak tristní? To doufám že ne. Pobočky by měly firmy za humny, za důkladným plotem průchozím pro zboží (sice by se v kamionech občas dostal skrz nějaký mraveneček, často docela pracovitý a samostatný právě kvůli těm bariérám které je schopen zdolat, ale ne celé kolonie sorry "termitů" jelikož zadarmo).

Jazyková a kulturní bariéra není tak velká jako vůči Číně, zvlášť na jihu USA je mnoho přirozeně mluvících španělsky kteří by se mohli podílet, a stavbou továren v Mexiku si USA neposilují strategického soupeře jako Čínu.

Vedou tam dálnice a koleje, doprava rychlá. Pobočky by byly ve vlastnictví Severoameričanů, nekonkurují sami sobě. Případné postupně se vyvíjející místní malé servisní firmičky schopnějších Mexikánů by nebyly žádnou konkurencí USA minimálně po desítky let. Otázkou je zajištění bezpečnosti, ale to se dá zlepšit stavbou v důkladně chráněných areálech (ze začátku přirozeně blízko u hranic, polopouštní plochy jsou za babku), "technologických parcích" a všechna ta honosně znějící cizí slova. Tam můžou Mexikáni ukázat že v nich něco je, a dokonce na svém. Pak o své fiestě si mohou zazpívat po svém  "zůstali jsme doma"… :-)

Jde o pokus vysvětlit důsledky chystaného soudního rozhodnutí. Nikoli jeho příčiny, účetní kalkul nemá být důvodem soudního rozhodnutí.

Ekonomická kalkulace tohoto jednoho rozboru vypadá jakoby žádný bezprostřední zisk, ale při porovnání peněz které se točí v rozpočtech firem i občanů dnes, vůči stavu po rozplavení země, třeba jen nákladů narůstající kriminality, je rozdíl "poněkud" výrazný. A peníze které mohou firmy i zaměstnanci získat po pozvednutí Mexika…

Tolik na závěr.

Mimochodem, jsou i mnohé nepublikované rozbory a řešení s finančními zisky přímými, a kde jsou velké zisky, tam je zločin. Špiclům by stačilo ptát se jako normální slušný člověk e-mailem, jenže jsou to typy, které umí akorát odemykat byty bez přítomnosti majitelů. Leda tak zanechat na místě pár jelit – pendreky na zádech přibíhajícího majitele, pokud se mu nelíbí "hmyz" vlezlý do bytu. Navenek hodně namluvili o internetovém zločinu, a sami ho klidně páchají státními nástroji. Koho zvenčí to ale zajímá, když jsou z toho prachy, že.

Za PetPe.cz - Pracující proti parazitům: Zdeněk Procházka, konstruktér a programátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…