Zuzana Candigliota: V žádném sousedním státě není zákaz přístupu neočkovaných dětí do školek, ale u nás...

20.04.2016 18:36

Liga lidských práv převzala bezplatné právní zastupování dvou nových případů týkajících se povinného očkování. První se týká přitvrzující státní represe k vynucování povinného očkování, ve druhém jde o první žádost o odškodnění za újmu na zdraví dítěte způsobenou povinným očkováním.

Zuzana Candigliota: V žádném sousedním státě není zákaz přístupu neočkovaných dětí do školek, ale u nás...
Foto: Archiv Z. Candiglioty
Popisek: Zuzana Candigliota

(1) Hygienická stanice uložila soukromé školce z Pardubického kraje nepřiměřenou pokutu 40.000 Kč za přijetí nekompletně očkovaných dětí. Šlo o dvě neočkované děti a čtyři částečně očkované děti a u poloviny z nich byla důvodem nežádoucí reakce u dítěte nebo jeho sourozence. Školka se s pomocí Ligy proti pokutě odvolala. Stát tímto znemožňuje zajistit nekompletně očkovaným dětem předškolní vzdělávání a přístup do kolektivu dětí nejen ve veřejných školách, ale i v soukromých, které vznikly z iniciativy rodičů. Veřejná ochránkyně práv přitom tuto izolaci dětí považuje pouze za sankci, nikoliv za opatření k ochraně veřejného zdraví. 

"V žádném sousedním státě není zákaz přístupu neočkovaných dětí do školek, ale v České republice částečně očkované dítě nesmí ani do školky soukromé," poukazuje na absurditu advokátka Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv.

(2) Připravuje se historicky první žádost dítěte o odškodnění státu za újmu na zdraví po povinném očkování. Chlapeček z Jihomoravského kraje, který má nyní 15 měsíců, ochrnul na polovinu obličeje po druhé dávce hexavakcíny a podle jeho ošetřujících lékařů již nelze očekávat zlepšení. Lékaři shledali, že jde o postižení v důsledku očkování. I přes výzvy Ústavního soudu zákonodárcům stále neexistuje systém odškodňování jako v jiných zemích, přesto se rodiče rozhodli po státu požadovat přiměřené finanční zadostučinění. Rodiče mají s léčbou a péčí o syna zvýšené náklady a také chtějí, aby chlapec dostal spravedlivou kompenzaci za trvalé postžení. Výše požadovaného odškodnění bude záležet i na znaleckém posudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.