Nikdy jste o ionizaci potravin neslyšeli? Tuto metodu zvanou také ionizační radiace vyvinula americká armáda během Korejské války v 50. letech 20. století. Vojáci potřebovali konzervované potraviny bez parazitů. A tak se začaly potraviny "dezinfikovat" radioaktivními paprsky, které všechny bakterie spolehlivě zničí.
Opravdu pouze bakterie? Proč se tedy o procesu dezinfekce potravin ozařováním stále mlčí?
Ve jménu zisku
Podle francouzské investigativní dokumentaristky Aude Rouaux, která natočila v roce 2015 film s názvem „Co je to - ozařování potravin?“, se v současné době ozařují již 3 % všech distribuovaných potravin, přesto samotný proces ozařování zůstává tabuizovaným tématem. Výrobci o něm zarytě mlčí a spotřebitelé nic nevědí.
Proč? Riskujeme, když konzumujeme takové potraviny?
Ionizací se ničí bakterie a choroboplodné zárodky, prodlužuje se trvanlivost potravin, čímž je umožněno jejich delší skladování, převoz na velké vzdálenosti - a samozřejmě finanční zisk tak pěkně roste. Zastánci a propagátoři ionizace argumentují tím, že pokud je takové "ošetřování" potravin povoleno, nemůže být přeci nebezpečné.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV