Zvolený kandidát na děkana Hornicko-geologické fakulty: Čekám sedm měsíců na jmenování

02.02.2017 15:48

Historie Hornicko-geologické fakulty sahá až do roku 1716, kdy byla v Jáchymově založena nejstarší báňská škola. V průběhu staletí se pak měnily forma a délka výuky, působiště výukových institucí i organizační podoba báňského školství. Současná Hornicko-geologická fakulta vznikla v roce 1959 spojením samostatné Hornické fakulty a Geologické fakulty. HGF je rozdělena na 7 institutů, z nichž Institut fyziky zajišťoval výuku navazujících předmětů na 6 technických fakultách VŠB-TU Ostrava.

Zvolený kandidát na děkana Hornicko-geologické fakulty: Čekám sedm měsíců na jmenování
Foto: VŠB-Technická univerzita Ostrava
Popisek: VŠB-Technická univerzita Ostrava, erb školy.

Od roku 2016 výuku fyziky zajišťovala Katedra fyziky celoškolského pracoviště VŠB-TUO, a to pro všechny fakulty kromě HGF. V současnosti ale Institut fyziky fyziku na popud stávajícího vedení vůbec neučí, i když personální obsazení pracoviště je na vysoké kvalifikační úrovni. Co se stalo? Vše začalo dne 1. 7. 2016 volbami kandidáta na děkana fakulty.

Tohoto dne proběhly dvoukolové volby, v prvním kole byl stav hlasů mezi Alexandrem Királym a Janem Valíčkem vyrovnaný, ale ve druhém kole fakultní senát zvolil finálně za kandidáta na děkana pro období 2016-2020 Jana Valíčka. Výsledek spustil lavinu aktivit směřujících k obcházení povinností rektora (výslovně stanovených vysokoškolským zákonem) a tím pádem i k upírání veřejného subjektivního práva zvoleného kandidáta na děkana Jana Valíčka, jeho práva na přístup k vykonávání veřejné funkce.

Neúspěšný kandidát na děkana Alexander Király od té doby podává účelové žaloby proti „nezákonnému zásahu“, údajně byl neprávoplatně obsazen akademický senát. Do té doby však paradoxně právě Alexander Király byl pověřený vedením fakulty a tak 4 kandidátům (současně i sám sobě) potvrdil legitimitu akademického senátu, a to dnem vyhlášení děkanských voleb. Zvláštní proces.

Rektor Ivo Vondrák, dnes současně hejtman Moravskoslezského kraje, namísto jmenování legálně zvoleného kandidáta Valíčka pověřil znovu Alexandra Királyho, proděkana pro legislativu a nezvoleného kandidáta na děkana. Fakultní senát se k tomu vůbec neměl možnost vyjádřit, vyjádřil se pouze rektor: do doby, než o žalobě bude rozhodnuto, Valíčka děkanem HGF nejmenuje! Po pravomocném odmítnutí žaloby byla Alexandrem Királym (dnes členem zakládajícího týmu Realisté) podána kasační stížnost.

Kvůli permanentnímu nekonání rektora však byla i ze strany Jana Valíčka podána žaloba proti nečinnosti rektora, a to ke Krajskému soudu v Ostravě. V této věci bylo zahájeno soudní řízení dne 17. 10. 2016 pod sp.zn.: 22 A 154/2016, které skončilo vydáním rozhodnutí, ve kterém je rektor povinen rozhodnout ve věci jmenování kandidáta na děkana Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava na základě návrhu fakultního senátu na jmenování.

Neuvěřitelné obstrukce ze strany nezvoleného kandidáta Alexandra Királyho však pokračuji i nadále. Až na soudním jednání se Jan Valíček a jeho právní zástupce Tomáš Sokol dozvěděli o další variantě téže Királyho žaloby, tentokráte podané na Okresní soud Praha-východ! Lze si tak analogicky představit sáhodlouhý řetěz uměle modifikovaných správních žalob podávaných na Prahu-západ a poté na všechna ostatní města v ČR, kde vůbec nějaké soudy mají.

Nejen lokálně, ale i časově neúnosný a právně nesmyslný proces účelových žalob tedy pokračuje. Rektor Ivo Vondrák se na soudní jednání nedostavil, snažil se svou nečinnost obhájit prostřednictvím svého právního zástupce Martina Bugaje. Martin Bugaj soudu „vysvětloval“, že je pan rektor uvolněn z funkce na základě činnosti hejtmana v krajské samosprávě a že prý ještě před tímto svým uvolněním pověřil zastupováním prorektora Petra Noskieviče.

Vágní „uvolnění z funkce“ namísto legálního odstoupení (na základě řádného právního dokumentu) je však neakceptovatelné pro vzájemnou neslučitelnost obou těchto významných funkcí. Dle § 48 odst. 5 volebního zákona měl nově zvolený hejtman povinnost do 3 dnů od ustavujícího zasedání učinit závazný právní úkon směřující k odstoupení z funkce, která je přímým důvodem neslučitelnosti.

A tento krok od 11. 11. 2016 do dnešního dne neučinil, i když to tak prezentoval před akademickou obcí a i v tisku. V rámci soudního procesu Valíčkův právní zástupce Tomáš Sokol oslovil i Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby dalo podnět k prošetření za účelem postupu dle § 38 zákona o vysokých školách. Nyní se čeká pouze na reakci rektora.

Ode dne 14. 9. 2016 je pověřen vedením HGF Jaroslav Dvořáček, který vyhlásil na 16. - 17. 2. 2017 nové volby akademického senátu. Fakultní senát totiž údajně zanikl nečinností, i když Jaroslav Dvořáček a předseda fakultního senátu Pavel Černota byli senátory neustále vyzýváni k aktivitě. O co tedy šlo? O uměle vytvářenou blokaci jednání senátu za účelem jeho zániku.

Harmonogram „nových“ senátních voleb je vedením fakulty naplánován opět nestandardně - jako třídenní, přičemž výsledky voleb mají být vyhlášeny do 12 hod. v sobotu! Nebylo by překvapivé, pokud by se s výsledky voleb manipulovalo.

Všechny dosavadní indicie dávají komplexně, ve své genezi i v souvislostech poměrně jednoznačný obraz o zcela úmyslně a dlouhodobě udržovaných nečinnostech se záměrem za každou cenu oddálit vydání rozhodnutí ve věci řízení o jmenování zvoleného kandidáta děkanem do té doby, než bude zvolen nový fakultní senát, který zvolí (s vysokou pravděpodobností) jiného, již „vyhovujícího“ kandidáta na děkana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…