Babák (VV): Je zapotřebí snížit spotřební daň z nafty o dvě koruny

24.05.2013 13:50

Snížení spotřební daně z nafty je bez problémů možné až téměř o dvě koruny. Podle poslance Michala Babáka to dnes jasně vyplynulo ze závěrů semináře „Spotřební daň z pohonných hmot v ČR“, který se konal pod jeho záštitou

Babák (VV): Je zapotřebí snížit spotřební daň z nafty o dvě koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

„Potvrzuje se to, co dlouhodobě říkáme. Spotřební daň z nafty je u nás příliš vysoká a přepravci tankují v zahraničí. Pokud daň srovnáme, můžeme z toho jako tranzitní evropská země jen profitovat,“ shrnul výsledky semináře poslanec Babák.

Svůj dlouhodobý názor nyní opírá i studii Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Právě její děkan Miroslav Ševčík na semináři vystoupil.

„Zřetelně se ukázalo to, co jsme mnozí tvrdili dopředu. Zvýšení spotřební daně u pohonných hmot a speciálně u nafty nepřinese více peněz do státní pokladny a skutečnost nám dala za pravdu,“ řekl také Miroslav Ševčík.

Analýza Národohospodářské fakulty VŠE staví mimo jiné na srovnání výše spotřební daně z nafty v okolních zemích a vývoji cen u čerpacích v posledních čtyřech letech v okolních státech Evropy. Zkušenosti ukazují, že snížení spotřební daně se v 90% přenese do koncové ceny nafty. To následně oživuje poptávku, láká zahraniční přepravce, snižuje průmyslové ceny i ceny pro spotřebitele a v konečném důsledku tak má ohromný efekt pro národní hospodářství.

Na semináři rovněž vystoupil první náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Ten byl ve svých výpočtech opatrnější, nicméně kvalifikovanou diskuzi o snížení spotřební daně nevyloučil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…