Babák (VV): Náš názor na daň z nafty je správný, potvrdila další studie

18.11.2012 21:29

Věci veřejné i já osobně dlouhodobě bojujeme za snížení spotřební daně z nafty, ve sněmovně leží několik měsíců náš návrh na její snížení o 2 Kč. V létě jsme také podpořili sociálnědemokratický návrh, který také narazil na odpor vládních poslanců.

Babák (VV): Náš názor na daň z nafty je správný, potvrdila další studie
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Toto pondělí proběhl na půdě poslanecké sněmovny seminář Unií malých a středních podniků ČR zabývající se touto problematikou. Studie, která zde byla prezentována a kterou vytvořili odborníci z VŠE, potvrdila že, snížení daně na naftu je jasné prorůstové opatření, které pomůže nejen státnímu rozpočtu, ale také domácím dopravcům, prodejcům a domácnostem.

„Závěry studie potvrzují to, co tvrdíme již dávno – sazbu daně minimálně u nafty je nutné významně snížit. Spotřební daň obecně je v ekonomice buď prorůstový faktor, nebo naopak brzdou. U nás působí negativně hned ze dvou důvodů,“ uvedl David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků ČR.

Podle této studie jsou daňové úniky v této oblasti na úrovni 8 miliard korun. Snížení této daně nemůže ohrozit státní rozpočet, ale právě tento černý trh. Vláda, která si dala za cíl zvýšení české konkurenceschopnosti, by neměla znovu a znovu z dogmatických důvodů tento jednoduchý nástroj odmítat.

Znovu opakuji, že ministerstvo financí mylně počítalo, že po zvýšení spotřební daně vybere víc, nicméně opět zafungovala Lafferova křivka. Daně jsou tak vysoké, že výnos z jejich výběru klesá. V okolních zemích je nafta výrazněni levnější, proto směřuje spotřeba tam. Česká země je tranzitní zemí a jediné, co nám zůstane po vysoké spotřební dani na naftu, bude černý trh a zničené silnice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…